Yrd. Doç. Dr. Ayça Doğan Mollaoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün 2017 yılında açıkladığı rapora göre Türkiye’nin obezitede Avrupa sıralamasında ise 1’inci olduğunu söyledi.
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Doğan Mollaoğlu, Türkiye’nin obezitede dünya sıralamasında 4’üncü, Avrupa sıralamasında ise 1’inci olduğunu açıkladı.
Obezite anne karnında başlıyor
Kişinin hareketsiz hayat tarzına sahip olması, dengesiz beslenmesi, yüksek enerjili yiyecekler tüketmesinin obeziteye davetiye çıkarttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mollaoğlu,
“Bireyin obeziteye karşı eğilimi anne karnında başlıyor. Annenin hamileyken beslenme tarzı bebeğin sonraki hayatında beslenme seçimlerini etkiliyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösterdi ki özellikle ilk üç ayda anne adaylarının kilo alırım endişesi ile beslenmelerinde kısıtlamaya gitmesi, bebeğin doğum sonrası hayatını şekillendirecek programlanma mekanizmalarını etkiliyor ve vücutta yokluk çekilen besin için depolanmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu aslında bebeğin doğumdan sonraki hayata hazır olmak için yaptığı bir değişiklik.” dedi.
2025 yılında dünyada 5 kişiden 1’i obez olabilir
Dünyada obeziteyle mücadelenin devam etmesine rağmen hızlı bir artışın da olduğunu söyleyen Mollaoğlu, “Böyle devam ederse 2025 yılında tüm dünyada her 5 kişiden 1’inin obez olması bekleniyor” şeklinde konuştu. Mollaoğlu, çocukların yeme kültürünün aile içinde kazandırıldığını, özellikle ebeveynlerin beslenme şekillerinde çocuklara örnek olması gerektiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Çocuklar yeme kültürünü aile içinde kazanıyorlar. Hiç kahvaltı yapılmayan bir evde çocuğun düzenli yeme alışkanlıklarına sahip olması beklenemez. Ebeveynlerin örnek olmaları, düzenli beslenmeleri, hazır, rafine, hormonlu gıdalardan, GDO’lu ürünlerden uzak durmaları ve mümkün olduğu kadar doğala eş ürünleri tüketmeleri gerekiyor.“
ABDULLAH ERAÇIKBAŞ - İSTANBUL