"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

O uygulama tekrar başladı

01 Haziran 2015, Pazartesi 15:55
Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılında özel hastanelerde başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi, Anayasa Mahkemesi’nin Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını iptal etmesinin ardından 6 ay sonra yeniden başladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Mahmut Konuk, ‘kişinin rızası olmadan bu işlemin yapılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu, kimlik bilgilerinin başkalarının eline geçebileceği’ gerekçesiyle uygulamanın iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 15. Dairesi, Ekim 2014 tarihinde biyometrik kimlik doğrulama sistemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise 8 Kasım 2014 tarihinde resmi sitesinden yayınladığı duyuru ile özel hastanelerin bu cihazları kullanmasına gerek kalmadığını duyurdu. Uygulamanın son bulması ile tanesini 2 bin 500 TL’den alan hastaneler, milyonlarca dolarlık cihazların kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle tepki göstermişti. Konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. Anayasa Mahkemesi ise 15 Mayıs’ta verdiği kararla Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını iptal etti. 

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, Danıştay kararı cihazlar kullanılamaz hale geldiği için boşa yatırım yapmış duruma düştüklerini söyledi. Cihazların tekrar kullanılmasına itirazları olmadığını belirten Dr. Bahat, şunları dile getirdi: “Uygulama yeniden başladı. Bizim de zaten uygulanmasına bir itirazımız yoktu. Sadece bize para harcatıp da uygulanmamasına itirazımız vardı. Anayasa mahkemesinin kararından sonra uygulanabilir dediler. Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını iptal etti. Bazı cihazlarda problemler var ama uygulanıyor. Bir öngürüsüzlük olduğu için şirketler de yatırım yapamadılar. Cihazlarını güncelleyemediler. Ama 15 gündür uygulanıyor. Zaten cihazlar elimizdeydi. 6-7 ay elimizde beklettik, olacak mı olmayacak mı diye. Şu an küçük sıkıntılar var ama onlar da çözülür.”

BİYOMETRİK KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ DURUMLARDA YAPILMAYACAK?

Söz konusu uygulama bazı durumlarda geçerli olmayacak. Bunlar, şu şekilde sıralandı:

"12 yaş ve altı çocuklara, 75 yaş ve üstü kişilere, 

Her iki üst ekstremitesi olmayan kişilere (elleri olmayan),

Her iki el avuç içi veya her iki el orta, işaret, yüzük, baş, küçük parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlara,

Acil hastalara (yeşil alan muayenesi hariç),

Serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilere, spastik veya otistik engelli olan kişilere,

Organ, doku ve kök hücre nakli tedavilerinde alıcının üzerinden donör takibinin alındığı durumlarda, genel sağlık sigortalıları, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ya da evlilik cüzdanlarıyla sağlık hizmeti sunucularına müracaat etmeleri halinde sağlık hizmeti alabilecekler."

Okunma Sayısı: 1507
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı