"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

MERS virüsü nedir? İşte merak edilenler...

22 Ekim 2014, Çarşamba 11:20
Türkiye'de de zaman zaman görülen ve ilk bakışta Ebola vakaları ile karıştırılan Mers Virüsüne dair tüm detaylar.

MERS VİRÜSÜ NEDİR?

Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS'in açılımı 'Middle East Respiratory Syndrome' yani 'Orta Doğu Solunum Sendromu'dur

Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır.

VİRÜSTEN NASIL KORUNULABİLİR?

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.

Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin.

Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam edin.

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının.

Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir.

Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır.

Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır.

Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir.

SARS NEDİR?

Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775′i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.

Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür?

Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.

Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak

 

Okunma Sayısı: 3410
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ŞERİF AKRASLI

    24.10.2014 15:40:05

    BU VİRÜS HAKKINDAKİ MAYIS 2014 TARİHLİ BİR YAZININ BAŞLIĞI VE İLK ÜÇ PARAĞRAFINDA; “Uzmanlar gizemli Mers virüsünün peşinde - Matt McGrath BBC Bilim ve Çevre Muhabiri / BBC - 26 Mayıs 2014 1.Biliminsanları gizemli Mers virüsünün esrarını çözebilmek için yakında kedileri, köpekleri ve hatta fareleri test edecek. 2.Middle East Respiratory Syndrome - Orta Doğu Solunum Sendromu adı verilen virüs ilk olarak 2012'de görüldü ve dünya çapında 200 dolayında kişinin ölümüne neden oldu. 3.Virüse şu ada dek develerde yoğun bir şekilde rastlandı, ancak araştırmacılar diğer türlerde de bulunabileceğini söylüyor. ” Denilmektedir. *BİLİNEN KÖY KLAVUZ İSTEMEZ, ANCAK BAKANLIK BU HASTALIK İÇİN ÖNCEDEN NEDEN ÖNLEM ALMAMIŞTIR?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı