"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurban etiyle hazırlanacak yemeklere 'şifa' artırıcı öneriler

09 Eylül 2016, Cuma 09:45
Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş, Kurban Bayramı'nda kurban etiyle hazırlanacak yemeklere 'şifa' artırıcı önerilerde bulundu.

Taş, "Etin içerisine mutlaka soğan, sarımsak, ıspanak/pazı ve limon ilave edin. Soğan ve sarımsak ile et yemeğinin antioksidan içeriği artırılırken, kan kolesterol düzeyinin ve tansiyonunuz yükselmesini engellersiniz. Ispanak ve pazı ise içerdiği C vitamini ile etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttırır" dedi. 

Diyetisyen Safiye Taş, Kurban Bayramı öncesinde kurban etiyle yapılacak yemekler için tarifler verdi, etin dondurulup çözdürülmesi konusunda da uyarılarda bulundu. Kesilen kurbanlık hayvanın ilk 24 saat ölüm katılığı denilen sertlikte olduğunu vurgulayan Taş, "Ayrıca içerisindeki zararlı mikroorganizmalar 24 saat sonunda ölmüş olur. Bu sebeplerle kurban etinin kesimden en az 24 saat sonra pişirilmesi, bu süreçte buzdolabında (+ 4C) saklanması gerekir. Etin pişirilmesi için 24 saat beklenilmediği takdirde mide ve bağırsak şikayetleri artabilir, mide spazmları görülebilir" diye konuştu.

Kurban eti pişirilirken yağsız kısımlarının tercih edilmesini, içine yağ konulmamasını öneren diyetisyen Taş, "Eti haşlama olarak tercih edecekseniz içerisine mutlaka soğan, sarımsak, ıspanak/pazı ve limon ilave edin. Eklediğiniz soğan ve sarımsak ile et yemeğinizin antioksidan içeriğini artırmış, kan kolesterol düzeyinin ve tansiyonunuzun yükselmesini engellemiş olacaksınız. Ispanak ve pazı ise içerdiği C vitamini ile etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttıracak ve ayrıca farklı yapıda da olsa içerisinde bulunan demir ile yemeğin demir içeriğini artıracaktır. İsteğe göre pişirme esnasında yemeğin içerisine limon, soğan, pazıyı bir kese içerisinde ilave edebilirsiniz. Haşlama yerine kavurmayı tercih edecek iseniz önce eti çelik tencereye koyun, yağ ilave etmeden kısık ateşte suyunu çektirin. Et suyunu çektikten sonra içerisine soğan, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber ve domates ilave edip pişirin. Etin hem lezzetini hem de şifa etkilerini artırın" diye konuştu.

Dondurulmuş etin çözdürülme işleminin buzdolabında (+4 C) yapılması gerektiğini vurgulayan Taş, "Eti çözdürme işlemi kesinlikle oda sıcaklığında, sıcak su içerisinde yapılmamalıdır. Çapraz bulaşı önlemek için bozdurulmak istenen et derin bir kap içerisine poşeti ile beraber konulmalı, diğer besinlerin üzerine kanlı suyun damlaması engellenmelidir" dedi.

DHA

Etiketler: kurban eti
Okunma Sayısı: 1609
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı