Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, Kurban Bayramı’nda dengeli ve sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı.
Karslıoğlu, “Geleneksel mutfağımızdan vazgeçmeyerek etle birlikte sebze, bakliyat, yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketerek ve bol bol su içerek Kurban Bayramı’nda da sağlıklı ve dengeli beslenmek mümkün” dedi.
Bayramlar, ailelerimizle, dostlarımızla, komşularımızla bir araya gelmemize vesile olan sofralar donattığımız, misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamak için ikramlar yaptığımız önemli geleneklerimizdendir. Ancak, bayramlarda çok çeşitli ve lezzetli yiyeceklere kolayca ulaşabilmeleri ve vücutlarının ihtiyacı olandan daha fazla gıda almaları, hem sağlıklı hem de kronik rahatsızlıkları olan kişiler için risk taşıyabilir.
Geleneksel mutfağımızdan vazgeçmeyelim…
Şenpiliç Kadınlar Klübü çatısı altında yürütülen ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ Kampanyası’na Rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, “Kurban Bayramı’nda, kişilerin et tüketimi dolayısıyla protein alımları artıyor, buna tatlı ve börek gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler de eklenince ve sağlık sorunları kaçınılmaz olarak beraberinde geliyor” dedi. Dengeli beslenmek için protein, demir, çinko, B12, B6 gibi vitaminlerin ana kaynağı olan beyaz ve kırmızı et gibi hayvansal protein tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Karslıoğlu, “Öncelikle geleneksel mutfağımızdan vazgeçmeyin. Kurban Bayramı’nda, sofralarımızda mutlaka et yer alıyor. Örneğin öğle yemeğinde etin yanında mutlaka zeytinyağlı bir sebze, soğuk yoğurtlu çorba ve salata, akşam ise kuru fasülye, bulgur pilavı, salata ve cacıktan oluşan bir menü ve porsiyon ayarlaması ile Kurban Bayramı’nda da dengeli ve sağlıklı beslenmek mümkün” dedi.
Dengeli ve Sağlıklı Beslenmeye Dair İpuçları…
Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlı ayrıca, Kurban Bayramı’nda dengeli ve sağlıklı beslenmeyi mümkün kılan ipuçlarını paylaştı:
- Güne 2 bardak oda sıcaklığında su içerek ve sonrasında hafif bir kahvaltı ile başlayın.
- Az ve sık aralıklarla yemek yemeye özen gösterin.
- Bayram ziyaretlerine tok gitmeye gayret edin. Özellikle ikramlara dikkat edin, çikolatalar, lokumlar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya daha hafif olan meyveli tatlıları tercih edin.
- Etin yanında tabağınızda mutlaka sebze ve salata bulunsun, pirinç pilavi yerine bulgur pilavını tercih edin ve tam buğday ekmeği tüketin.
- Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminizi beyaz et ve balık gibi alternatifleri de sofralarınıza ekleyerek dengeleyin.
- Fazla yemek yeme kaynaklı olarak bozulan bağırsaklarınızı rahatlatmak için ara öğünlerinize elma, armut, ayva, kivi gibi meyveler ekleyerek, mümkün olduğunca kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin.
- Bayram ziyaretlerinde çay, kahve gibi yiyecekler sıkça tüketilir ve bunlar bağırsaklarda su tutulumuna neden olur. Vücudunuzu rahatlatmak için bitki çaylarını tercih edin.
- Öğün aralarında bol bol su için.
- Bayramda seyahate çıktıysanız, açık büfelere dikkat edin ve seçimleriniz sağlıklı beslenmeden yana kullanın.
- Yemeği fazla kaçırdıysanız mutlaka fiziksel aktivitenizi arttırın, örneğin yemekten sonra yürüyüşe çıkın.
Kurban Bayramı’nda beyaz et ve balık gibi sağlıklı alternatifleri de sofralarımızdan eksik etmeyelim…
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kişi başına düşen et tüketimi sadece 17 gr. Bu nedenle kansızlık, ülkemizde en çok görülen yetersiz protein alımı kaynaklı hastalık. Et tüketiminin azlığı gibi aşırı ve kontrolsüz tüketimi de özellikle böbrek, kalp, hipertansiyon, şeker, gut, mide ve reflü gibi kronik rahatsızlıkları olanlarda ciddi sağlık sorunlarının kaynağı olabiliyor. Şenpiliç Kadınlar Klübü çatısı altında yürütülen ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, Kurban Bayramı’nda tavuk, balık gibi protein kaynaklarının da sofralarımızda yer alması, özellikle ürik asit ve üre değerleri yüksek olan kişiler için önemli ve sağlıklı alternatifler olacaktır” dedi.
Haber Merkezi