"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kızılay, kök hücre nakli bekleyen 800 hastaya umut olacak

22 Nisan 2015, Çarşamba 15:52
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, son verilere göre Türkiye'de 500'ü çocuk 800'ün üzerinde kişinin kök hücre nakli için beklediğini belirterek, "Yurtdışına umut bağlamayı artık bırakıyoruz. Kendi hücre bankamızdan karşılıyoruz. Eşleştirmeler sonucunda uygun kişilere nakil yapılıyor" dedi.

Akar, Güvenli Kan Temini ve TÜRKÖK Projesi hakkında güncel gelişmelere ilişkin, Ankara Kan Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için 2005 yılında başlatılan Güvenli Kan Temini Projesi'nin büyük bir titizlikle devam ettiğini söyledi.

Akar, Türk Kızılayı'nın yasal düzenlemeyle ülkenin kan ihtiyacını temin etmekle görevlendirildiğini anımsattı. Akar, 2005 yılında Kızılay olarak 305 bin ünite kan toplayabildiklerini, bugün ise bu rakamların katlanarak arttığını ifade etti. Bu yıl hedefin yaklaşık 2 milyon 100 bin ünite kan olduğunu dile getiren Akar, bu yılın ilk 3 ayında 470 bin ünite kan topladıklarını kaydetti.

Toplumda bu konuda bilincin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Akar, üniversitelerle birlikte yürütülen proje kapsamında geçen yıl üniversitelerden 142 bin ünite kan toplandığını belirtti. Akar, Türkiye Bağış Ligi başlıklı projenin bu yıl da devam ettiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de spor etkinliğini, kan temini ile ilgili konuya basamak yapmak için kulüplerimiz adına kan bağış ligi oluşturuldu. Geçtiğimiz yıl da bunu yaptık ve bu vesileyle 120 bin ünite kan toplandı. Geçtiğimiz yıl, Galatasaray birinci, Fenerbahçe ikinci ve Beşiktaş üçüncü olarak bitirmişti" diye konuştu. 

Kan bağışının öneminin çocukluk çağında kavranabilmesi için de "Geleceğin Kan Bağışçısı Kazanımı" başlıklı bir projenin yürütüldüğünü bildiren Akar, ilk ve orta öğrenimde bu konuda ders vermeye gittiklerini bildirdi.

Bağışçı sayısında erkekler önde

Bağışçı sayısında erkeklerin kadınlardan daha fazla olduğunu vurgulayan Akar, buna Türkiye'de kadınlarda görülen kansızlık ve demir eksikliğinin neden olabildiğini ancak mutlaka kadın bağışçı sayısının artırılması gerektiğini söyledi. 

21 Nisan 2015 tarihi itibarıyla toplam 39 bin 643 olan bağışçı sayısının 29 bin 854'ünün erkek, 9 bin 789'unun ise kadın olduğunu dile getiren Akar, bağışçıların dağılımına bakıldığında 7 bin 334 ile Orta Akdeniz'in ilk sırada yer aldığını, bunu 6 bin 374 ile Batı Akdeniz ve 4 bin 657 ile Güney Marmara'nın takip ettiğini kaydetti. Akar, en az bağışın ise bin 475 ile Batı Anadolu olduğunu ifade etti.

Bağış türüne göre bağışçı dağılımını değerlendiren Akar, toplam bağışçı sayısından 31 bin 843'ünün kök hücre ve kan, 7 bin 800'ünün ise sadece kök hücre bağışçısı olduğunu bildirdi. Akar, veriler içinde gençlerin oranının yüksek olduğuna dikkati çekerek, bağışçıların yüzde 65'inin 18 ile 25 yaş aralığında olduğunu vurguladı. 

Bu yılın ilk 3 ayında 470 bin 11 kan toplandığını ifade eden Akar, 2015 yılı hedeflerinin 2 milyon 100 ünite kana ulaşmak olduğunu söyledi. Akar, kandaki güvenilirliğin artırılması için Nükleik Asit Testi (NAT) yaptıklarını anlattı. Akar, "Kanla bulaşacak hastalıkları en aza indirmek için bu testi yapıyoruz. Ne kadar test yaparsanız yapın, 'pencere dönemi' diye bir kavram var. Yüzde sıfır ihtimal yok. Bunu en aza indirmek için en modern test NAT testi, biz de onu kullanıyoruz. Eskiye göre de 2 kat daha güvenli kan temin edebiliyoruz" dedi.

"Yurtdışına umut bağlamayı artık bırakıyoruz"

TÜRKÖK Projesi hakkında da bilgi veren Akar, Türkiye'de kemik iliği bankası oluşturma çalışmalarının 1990'lı yılların sonunda Ankara ve İstanbul üniversitelerinin çabaları ile başladığını anlattı.

Akar, 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında TÜRKÖK Projesi için protokol imzalandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Kök Hücre Bağışçı Kazanımı görevini Türk Kızılayı üstlendi. Böylece Kızılay'ın kazandığı bağışçıların doku bilgileri, Bakanlığın belirlediği doku tiplendirme laboratuvarı tarafından çalışılarak Ulusal Kemik İliği Bankası'na kaydedilmektedir ve tarama-eşleme çalışmalarına başlanılmıştır. Nakil bekleyen hastalar için kök hücre büyük bir umut. 2014'ün Ağustos ayında aktif olarak bağışçılardan kök alınmaya başlandı. Yaklaşık 8 ayda 39 bin 643 bağışçıya ulaştık. Kök hücre toplama konusunda hızla ilerliyoruz."

Her yıl 3 binden fazla kişiye nakil yapıldığını aktaran Akar, nakil bekleyenlerin sayısının 800'ün üzerinde olduğunu bildirdi. Kök hücre için sırada olanların 500'ünü çocukların oluşturduğuna vurgulayan Akar, "Yurtdışına umut bağlamayı artık bırakıyoruz. Kendi hücre bankamızdan karşılıyoruz. Eşleştirmeler sonucunda uygun kişilere nakil yapılıyor. Şu an 500 çocuğumuz ve 300 yetişkin nakil bekliyor" dedi.

AA

Etiketler: kök hücre, kızılay, nakil
Okunma Sayısı: 1318
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı