"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kırmızı etin fazlası kemikleri vuruyor

19 Ekim 2015, Pazartesi 11:49
Kemik sağlığının korunması için fosfat içeriği yüksek olan kırmızı etin aşırı tüketilmemesi, onun yerine proteinden zengin bakliyat yenilmesi gerektiği bildirildi.

Uzmanlar, özellikle hayvansal proteinlerin fazla alınmasının idrar ile kalsiyum atılımını artıracağı uyarısında bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik sağlığının korunmasında yaşam boyu bilinçli beslenilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Kemik kütlesinin korunması için kalsiyum, D vitamini, protein ve K vitamini, magnezyum, çinko gibi mikro besinlerin yeterince alınması gerektiğini ifade eden Kutsal, yaşlılarda protein ve D vitamini alımının genel olarak hareketliliğin sağlanması ve kişinin bağımsız hareket edebilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Kutsal, "Kas ve kemik dokusunun gereksinimi olan önemli bir besin kaynağı da proteindir. Protein alımı için en sağlıklı ve güvenli olan, asit ve baz oluşturan besinler arasında denge sağlayan bir diyet ile alınmasıdır" dedi.

"Et yerine bakliyat tüketilmeli"

Proteinin, bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırdığına ve paratiroid hormonu baskılayarak kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunduğuna dikkati çeken Kutsal, şunları kaydetti:

"Kemik ve kas açısından önemli olmakla birlikte fosfat içeriği yüksek olan kırmızı etin de aşırı tüketilmemesi, proteinden zengin olan bakliyat tüketimi önerilmektedir. Özellikle hayvansal proteinlerin fazla alınması idrar ile kalsiyum atılımını artıracağı için sakıncalıdır. İleri yaşlarda protein oranı yüksek, fakat kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer besin maddelerinin oranı düşük dengesiz bir beslenme, yaşlılarda idrar ile mineral kaybına neden olmaktadır. Önerilen hayvansal protein kaynakları arasında; hindi, balık, yumurta, süt ve peynir yer almaktadır. Bitkisel protein kaynakları arasında ise soya fasulyesi, badem, fındık, fıstık, kuru fasulye ve tahıllar yer almaktadır."

Kutsal, kemik sağlığının korunması açısından erişkinler için önerilen protein miktarının günde kilogram başına 0,8-1 gram olduğunu anlatarak, "Günde kilogram başına 1,5-2 gramın üzerindeki protein alımı ise kemik sağlığı açısından yararlı olmamakta, kemik yapımından sorumlu anabolik yanıtı azaltmaktadır" diye konuştu.

AA

Etiketler: kırmızı et, kemik
Okunma Sayısı: 1756
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı