"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Karpuz deyip geçmeyin: Tam bir şifa kaynağı

14 Eylül 2017, Perşembe
Yaz aylarında sıklıkla tüketilen karpuzun beyaz kabuğu, kendisi ve çekirdeği ayrı ayrı faydalar sağlıyor. Karpuz, hazımsızlıktan kansere birçok hastalığa iyi geliyor.

Serinletici özelliği ile bilinen karpuz bu yönünün dışında başka faydalara da sahip. Vücudu temizleyip sıhhat verici özellikte olan karpuz, yüksek miktarda lif, B ve C vitaminleri ihtiva eder. Bu sebeple vücuda zindelik ve enerji verir. Vitamin bakımından zengin olan karpuzu aç iken yemek daha faydalı. Yemeğin üstüne yenmesi alkol etkisi yapmakla birlikte, hazımsızlık doğuracağı konusunda uzmanlar uyarıyor. Tatlı olan kırmızı kısmının yenmesinden ziyade beyaz kısmının da faydalı olduğu belirtiliyor. 

Aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmeli

Karpuzun kendisi kadar çekirdeği de şifa verici özelliklerle donatılmıştır. Yurdumuzda özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi şehirlerinde sıkça, tuz ile kavrularak, bilinen ayçekirdeği gibi tüketiliyor. Şayet bulunduğunuz şehirde yok ise kendiniz evde hazırlayabilir ya da karpuzla birlikte çekirdeklerini de yemek sureti ile istifade edebilirsiniz. Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun faydasından tam yararlanmak için aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmesi gerektiğini belirtti ve karpuzun doğru tüketildiğinde kanserden koruyucu özelliği dahil birçok faydasının bulunduğunu kaydetti. Ancak toplumumuzda karpuzun genelde yemeklerden sonra ve çekirdekleri ayrılarak tüketme alışkanlığının olduğunu vurgulayan Uçar, “Yemekten sonra yenilen karpuz şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor. Karpuz aç karnına, ya da öğün aralarında müstakil olarak çekirdekleriyle tüketilmeli. Bu şekilde tüketildiği takdirde böbreklerden kalbe kadar birçok faydası var” dedi.

Kanserden koruyor

Karpuzun bol miktarda B ve C vitamini ihtiva ettiğini, bu sebeple vücuda zindelik ve enerji verdiğini vurgulayan Uçar, ayrıca antioksidan özelliği ile iyi bir kanser koruyucusu olduğunun altını çizdi. Karpuzun yağ ve kolesterol ihtiva etmediğini ayrıca iyi bir lif kaynağı olması sebebiyle bağırsakları çalıştırdığını ve bağırsak hareketlerini düzenlediğini ifade eden Uçar, “Karpuz bu özelliği ile bağırsak kanseri türlerinden koruyor. Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor.”

Yutmayın çiğneyin

Karpuzun en kıymetli kısmının çekirdekleri olduğunu vurgulayan Uçar, ancak toplumun çekirdeklerini çıkararak karpuzu tükettiğini, bu hareketin karpuzun faydasını azalttığını kaydetti. Karpuz çekirdeği içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı maddenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu dile getiren Uçar, “Bu sebeple karpuz çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri dişlerimizle kırarak tüketmeliyiz. Çekirdekleri kırıldığında yararlı etkisini artıyor. Karpuz çekirdeğinin mideyi ağrıttığına dair yanlış bir söylenti var. Çok çok aşırı tüketilmediği takdirde karpuz çekirdeğinin mideye hiçbir zararı yoktur. Ayrıca karpuz içinde barındırdığı ‘likopen’ maddesi de kalbi enfarktüsten koruyor” bilgisini verdi. Uzmanlar karpuzun çekirdeğinden maksimum oranda fayda sağlamak için mutlaka çiğnenmesi gerektiğini belirtiyor. Sadece yutulması beklenilen faydayı veremeyebilir. Çünkü karpuz çekirdeği insan vücudunda sindirilebilme özelliğinde değildir. 

HABER: KÜBRA ÖRNEK

Etiketler: karpuz
Okunma Sayısı: 15550
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı