"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kalbe mukabil kalp: Evlilik

25 Temmuz 2017, Salı
Sünnet olan evlilik, İslamİ açıdan da toplumun yapı taşıdır. kadın ve erkeğin meşru nikahla bir araya gelmesiyle oluşur.

Evlilik, eşler arasında birlikte yaşamaya ve karşılıklı yardımlaşmaya dayanan ve taraflara karşılıklı hak ve ödevler yükleyen bir sözleşme olarak tanımlanabilir. Ailenin temeli, kadın ve erkeğin meşrû nikâhla bir araya gelmesiyle oluşur. Bediüzzaman Said Nursî, “İnsanın en fazla ihtiyacını tatmin eden kalbine mukabil bir kalbin mevcut bulunmasıdır ki, her iki taraf sevgilerini, aşklarını, şevklerini mübadele etsinler” diyerek nikâha teşvik ediyor. Nikâhtan önce birbirine haram olan kadın ve erkek, nikahla birbirlerine helal olurlar. Peygamber Efendimiz (asm) de Veda Hutbesi’nde “Siz onları Allah’ın adını anarak kendinize helal ediniz” buyuruyor.

Cennete götüren evlilik

Evlilik temelde bir akit olmasına rağmen, diğer sözleşmelerden farklı olarak bir ön hazırlık dönemi gerektirir. Bu dönem de genelde söz ve nişandır. Taraflar, bu süreçte birbirlerini tanımaya çalışarak kurulacak olan yuvanın planlarını yaparlar. Bediüzzaman, evlilikte eşlerin birbirine denk olması gerektiğini “Şer’an koca, karıya küfüv olmalı, yani birbirine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi diyanet noktasındadır” diyerek ifade ediyor. Bununla beraber Said Nursî, eşlerin birbirlerini sırf dünyevi güzellik için değil ahirette de bir refika olarak görmesini ve güzel ahlakı için evlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bediüzzaman, evlilik hakkında; “Bahtiyardır o adam ki, refika-i ebediyesini kaybetmemek için saliha zevcesini taklit eder, o da salih olur. Hem bahtiyardır o kadın ki, kocasını mütedeyyin görür, ebedi dostunu ve arkadaşını kaybetmemek için o da tam mütedeyyin olur, saadet-i dünyeviyesi içinde saadeti uhreviyesini kazanır” diyerek evliliğin iki dünya için de faydalı olacağını gösteriyor.

İstanbul-Yeni Asya

 

Etiketler: evlilik
Okunma Sayısı: 8883
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı