15 Mart 2015 Pazar günü yapılacak olan ve 2 milyonun üzerinde adayın yarışacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) sayılı günler kala uzmanlar, bir gün önce iyi yemek ve iyi uykunun altın kural olduğunu söyledi.
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, sınav sırasında kaygıları azaltacak tavsiyelerde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Özyurt, “Sınav başlamadan önce veya stres yaşamaya başladığınız anda derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaş yavaş bırakın. Tekrar nefes alıp rahat bir şekilde arkanıza yaslanın. Duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanıp, ‘Bu sınavda başarılı olacağım.’ gibi olumlu cümleler kullanın. Tekrar derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaşça bırakın. Normal nefes alma düzenine dönün. Olumlu ve sakin olmak, sınavda başarılı olmak için oldukça önemli. Sınav kağıdının tümünü okuyun, tekrar okuyun ve kolayca yapabileceğiniz soruları işaretleyin. Yanıtlayabileceğiniz soruların sırasını belirleyin. Kendinizi en güvenli hissettiğiniz soruyla başlayın. Soruları yanıtlarken plan dışında bir başka soruyla ilgili yanıt aklınıza gelirse hemen bir başka kağıda kısaca not alın ancak o soruyla ilgili düşünmeye devam etmeyerek, kaldığınız yerden devam edin. Ayrıca 5-10 dakikalık bir ara, sınavın geri kalanını panik içinde geçirmekten çok daha iyidir.” dedi.
SINAV MENÜSÜ
Sınav günü performansı etkileyen en önemli unsurlardan birinin de kahvaltı olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise sınav menüsü önerdi. Dr. Fadıloğlu, “Baş ağrısı, yorgunluğun ve dikkat dağınıklığının olmaması ve kan şekerinin yeterli düzeyde olması için kahvaltı kesinlikle yapılmalı.” dedi.
Fadıloğlu, şu önerileri sundu: “Kahvaltıda yumurta, peynir, süt, tam tahıllı ekmek, domates, yeşil biber, salatalık, zeytin, ceviz gibi bütün besin gruplarını içeren gıdalar tüketilmeli ve yeterli enerji alınmalı. Çay, kahve gibi kafein içeren ve fazla tüketilmesi sonucu çarpıntı, halsizlik, unutkanlık ve vücudun su ihtiyacının artmasına neden olan içecekler yerine adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli. Sınav esnasında mide ve sindirim problemleri yaşamamak için sınav öncesinde ve sınav esnasında gaz yapıcı besinler ve daha önce hiç tüketilmemiş, vücudun alışık olmadığı besinler tüketilmemeli. Çok fazla besin, tek bir öğünde alınmamalı. Susamaya, sınav esnasında fazla su tüketimine ve tuvalet ihtiyacının artmasına neden olan fazla yağlı ve tuzlu besinler sınav öncesinde tüketilmemeli. Kan şekerinin hızla yükselmesine, sonra da düşmesine yol açan çikolata, şeker, tatlı gibi şekerli besinler, bilinenin aksine beynin ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamaz ve sınav esnasında dikkat dağınıklığına, konsantrasyonun azalmasına neden olur. Ayrıca gıda zehirlenmesiyle karşılaşmamak için açıkta satılan gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemeli. Mayonez, sos gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan uzak durulmalı ve en önemlisi de sınav öncesi geceyi asla uykusuz geçirmemek gerekir.”
ÖSYM’ye 2015 YGS’ye girmek istediğini bildiren aday sayısı, 2 milyon 126 bin 681. İzmir’de ise 40 binin üzerinde öğrenci bu sınava girecek.