"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her yıl 5 milyon insan sigaradan ölüyor

09 Şubat 2015, Pazartesi 11:57
HÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik, "Her yıl dünyada 5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Diğer bir deyişle 6 saniyede 1 kişi ölmektedir" dedi.

Tütün kullanımının her çeşit kanseri arttırdığını vurgulayan Çelik, kanserlerin yaklaşık yarısının,, tütün ve tütün mamullerinin kullanımından kaynaklandığını ifade etti.

Çelik, tütün ve tütün ürünleri kullanımının başta akciğer kanseri olmak üzere gırtlak, yutak, yemek borusu, ağız boşluğu, rahim ağzı, mesane, böbrek, pankreas, idrar yolları kanserine neden olduğuna dikkati çekti.

Özellikle akciğer kanseri ile içilen sigara miktarı arasında açık bir ilişki olduğuna dikkati çeken Çelik, sigaraya başlama yaşı, sigara kullanma süresi ve günlük tüketilen sigara miktarının kanser riskini belirlediğini bildirdi. Çelik, sigaranın zararlı etkisinin sigara bırakıldıktan 10-15 yıl sonra bile devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sigara dumanında 4 bine yakın sayıda kimyasal madde bulunmaktadır.  Bunun 50'ye yakını kanserojendir. Bunların dışında sigaranın kağıdının imalatında bile 269'u (yanmış) katkı maddesi olmak üzere 602 farklı madde kullanılır.

Sigara kağıdı için 25 (yanmış), kenar ek yeri yapıştırıcısı için 9 (yanmış), sigara kağıdı üzerindeki mürekkepte 35 (yanmış), filtreleme için 39 (yanmamış), filtre sargısında 51 (yanmamış), filtre yapıştırıcısında 37 (yanmamış), uç kağıdı ve mürekkebinde 137 (yanmamış)."

"Günde yaklaşık 300 kişinin ölmesi gelir"

Çelik, dünyada 15 yaş üstü 1,2 milyar kişinin sigara içtiğini ve bu rakamın 2025'te 1.6 milyara ulaşmasının beklendiğini belirterek, "Her yıl dünyada 5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Diğer bir deyişle 6 saniyede 1 kişi ölmektedir. 2030’da ise 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceği ve bu ölümlerin yüzde 70’inin de gelişmekte olan ülkelerde olacağı öngörülmektedir" diye konuştu.

Türkiye'de yılda 120 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getiren Çelik, "Bu günde yaklaşık 300 kişinin ölmesi anlamına gelir" dedi.

Çevresel tütün dumanına maruziyetin akciğer ve meme kanseri riskini arttırdığına dikkati çeken Çelik, pasif içicilikten her yıl dünyada milyonlarca, Türkiye'de de yaklaşık 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Çelik, evde ailesi sigara içen çocukların günde beş sigara içmiş kadar zehirlendiğini belirterek, "Eşi sigara içen kadınların akciğer kanserinden ölme riski 2-3 kat, meme kanseri gelişme riski ise 2 kat daha fazla olmaktadır" diye konuştu.

Sigara bağımlığında tıbbi desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Farmakolojik tedavi ile başarı oranı artmaktadır. Destek almaksızın kendisi sigara bırakan kişilerde bir yıl sonunda sigara içmeme oranı yüzde 5'te kalmakta, profesyonel destekle başarı şansı yüzde 15'e çıkmakta, farmakolojik tedaviyle yüzde 25-30'ların üzerinde başarı sağlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Elektronik sigaraya dikkat 

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay da sigarayı bırakmak için kullanılan elektronik sigaranın da kontrolsüz ve denetimsiz alındığında farklı bir bağımlılık yapabildiğini ifade etti.   

Uzmanların, ABD'de e-sigara kullanımının belirgin şekilde arttığını belirtiğini anlatan Uzbay, şu bilgileri paylaştı:

 "Özellikle Çin ve Uzakdoğu menşeyli elektronik sigaralar tehlike oluşturuyor. Son zamanlarda kısaca e-sigara denilen elektronik sigara kullanımı, yerine koyma yaklaşımı olarak ortaya çıktı. Ancak bunun da sakıncalı tarafları var, mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalı ve kontrolsüz (merdivenaltı üretim gibi) e-sigarayı kesinlikle önermiyoruz. Çünkü taşıyıcı sistemlerinde ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü, e-sigarada buharlaşan taşıyıcı sistemden nikotin doğrudan alınıyor. Bu çok riskli bir yol, sigaranın içindeki kanserojen maddeleri içermiyor ancak kullanan kişi saf nikotini doğrudan alıyor.

E-sigara Avusturalya gibi bazı ülkelerde yasak. ABD'de ve İngiltere'de serbest ancak dikkatli bir denetim altında. Türkiye'de de yasak. Ancak yurt dışından siparişle ya da farklı yöntemlerle insanlar buna ulaşılabiliyor. Özellikle Çin ve Uzakdoğu menşeyli ürünler vücut için zararlı olabilecek kalitesiz içeriğe sahip.

AA

Okunma Sayısı: 1377
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı