Yaz aylarında soğuk içecekler her zamankinden daha popüler oluyor. O kadar ki, yılın geri kalanında sıcak içtiğimiz kahve ve çayın bile soğuk alternatifleri bu aylarda daha cazip bir hale geliyor.
Özellikle serinlemek ve yazın artan sıvı ihtiyacını karşılamak için tercih ettiğimiz asitli, gazlı veya kremalı soğuk içecekler, aldığımız kaloride sinsi bir artışa sebep olabiliyor. Bu artışın sebebi ise bu içeceklere ilâve edilen şeker ve bazen kremadan kaynaklanıyor. Dışarıda sağlıklı alternatifleri tercih etmenin yanı sıra evde sağlıklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Kahraman aşırı sıcaklarda yapımı oldukça kolay olan hem lezzetli hem sağlıklı pratik içecek tarifleri hazırladı.
Çilekli Frozen
15 adet çilek, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 bardak dolusu buz küpü, isteğe göre 1 tatlı kaşığı bal. Çilekleri saplarından ayırın ve bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizin. En az 4 saat buzlukta dondurun. Yoğurdu ise yarım saat buzlukta bekletin. Bütün malzemeleri blendere alın ve tamamen parçalanana kadar blenderi çalıştırın. İstediğiniz kıvama gelene kadar daha fazla buz ilâve edebilirsiniz. İsteğe göre bal ilâvesi de yapabilirsiniz. Çilek yüksek antioksidan muhtevasıyla kalp sağlığından cilt sağlığına kadar birçok yararlı etkiye sahip.
Buzlu Türk kahvesi
2 fincan pişirilmiş ve soğutulmuş Türk kahvesi, yarım su bardağı soğuk süt, 4-5 kalıp buz, 1 adet kuru hurma. Bütün malzemeleri bir blendere ekleyin ve özellikle hurmalar tamamen parçalanana kadar öğütün. Bu tarif özellikle Türk kahvesi severlere hitap ediyor ve hurmanın vereceği hafif tatlılık sayesinde tatlı isteğinin de sağlıklı yoldan önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Fesleğenli Limonata
4 adet limon, 1 adet misket limonu, 4-5 yemek kaşığı bal, 10 yaprak fesleğen. Limonların ve misket limonunun kabuklarını, beyaz kısımlarını almayacak şekilde rendeleyin. 10 yaprak fesleğeni ince ince doğrayın. Bir kaba bal, fesleğen ile limon kabuklarını alın ve en az 3-4 saat buzdolabında bekletin (Ne kadar uzun süre bekletirseniz aromalar o kadar yoğun olacaktır.) Limon ve misket limonunun suyunu sıkın. Beklettiğiniz karşımı bir süzgece alın ve bu karışımı, üzerine limon suyunu dökerek, bir sürahiye alın. Üzerine 1,5 litre su ekleyin. Fesleğen vücutta inflamasyonu azaltıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Limon ise yüksek C vitamini ihtiva etmesi sayesinde sadece soğuk algınlığına değil kalp hastalığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.
Serinletici karpuz içeceği
400 gr karpuz (çekirdeklerinden ayrılmış), ½ adet limon suyu, buz. Çekirdeklerinden ayrılmış karpuzu ve limon suyunu blendere koyun, tamamen sıvı hale gelene kadar blenderi orta şiddette çalıştırın. Kırılmış buzlarla servis edin. Karpuzun yüzde 92’si sudan oluşuyor ve bu sayede yaz aylarında artan sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda zengin mineral içeriği sayesinde yaz aylarında terle kaybedilen minerallerin vücuda tekrar alınmasını sağlıyor.
İstanbul - Yeni Asya
***
Tatiliniz zehir olmasın
Yazın yükselen hava sıcaklığı, yetersiz sıvı tüketimi ve yanlış beslenme dolayısıyla çocuklarda birçok hastalık görülebiliyor. Dikkatsiz deniz ve havuz kullanımına bağlı yaşanan enfeksiyonlar, ishaller, güneş yanıkları ve güneş çarpması, isilikler ve haşerat sokmaları, yazın çocuk sağlığını tehdit edebilen en önemli sebepler arasında yer alıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Süha Ünüvar, “Sıcak hava mikropların üremesine zemin hazırlarken, havaya karışması nedeniyle de hastalık oranını ikiye katlıyor” diyor. Ünüvar, “Çocukların güneşte fazla kalması, güneş çarpmaları ve yanıkları beraberinde getirebilir. Hatta güneş çarpması, ciddî tablolara neden olabilirken, hastanın kaybıyla dahi sonuçlanabilir” dedi.
İstanbul - Yeni Asya