Manisa’da zabıta ve polis ekiplerinin yaptığı denetimlerde, ahırda hayvan yemiyle ekmek yapan işletmelerin tespit edilmesi, İzmir Fırıncılar Odası’nı harekete geçirdi. Bir süredir yerel yönetimlere yaptıkları uyarılarla İzmir’e dışarıdan ekmek getirtilmesinin önlenmesini isteyen oda yöneticileri, açıkta satılan ekmeklerin alınmaması çağrısında bulundu.
Sokak aralarında ve pazaryerlerinde açıkta ekmek satıldığını hatırlatan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, “Bu ekmeklerin nerede ve hangi koşullarda üretildiği belli değil. İzmir’e, Manisa ve Salihli ağırlıklı olmak üzere dışarıdan gelen ekmekler bir de açıkta, çamurun, tozun toprağın içinde satılıyor. Toplum sağlığını doğrudan tehdit eden bu durumu önceden pek çok kez yerel yönetimlere aktarmış, yer bildiriminde de bulunarak denetlenmelerini istemiştik.” dedi. Manisa’da yaşanan son olayın bu endişelerini haklı çıkardığını vurgulayan Sırtı, şunları kaydetti:
“Manisa Yunus Emre ilçesinde, ihbar üzerine Barbaros Mahallesi Dolgun Kümeevleri mevkisindeki bir hayvan damına gece saat 01.00 sıralarında gerçekleştirilen baskında, içler acısı durum ortaya çıktı. Haşerelerin sardığı, koyunların da bulunduğu bu hayvan damında, 'Salihli ekmeği' adı altında üretilen ekmeklerin renklendirilmesi için kalitesiz beyaz una hayvan yemi karıştırıldığı tespit edildi. Hayvanlar için hazırlanan besinleri insanlara yedirmeyi reva görüyorlar. Bu ekmekler İzmir’de açıkta, Salihli ekmeği diye satılıyor. Halkımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz, menşei belli olmayan, üzerinde nerede üretildiği yazmayan ekmekleri almasınlar. Evladınızın, ailenizin, kendinizin sağlığı ile oynamayın.”
Operasyon düzenlenen kaçak işletmede günde 12 bin ekmek üretildiğinin açıklandığını belirten Sırtı, “Yerel yönetimler, bu haber üzerine işin ciddiyetinin farkına varacaklardır. İzmir Fırıncılar Odası olarak biz belediyelere gerekli müracaatları yaptık. Her zaman da ortak çalışmaya hazırız. Umuyoruz ki kısa zamanda elbirliğiyle bu yönde hızlı ve kalıcı adımlar atılacaktır.” dedi.