Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, kalbin ses dalgaları yoluyla iç yapısının ve işlevlerinin incelendiği 150 ekokardiyografi cihazının Edirne'den Van'a kadar değişik hastanelerin kardiyoloji ünitelerine geçen yıl içinde kurulduğunu bildirdi.
Hatipoğlu yaptığı açıklamada, son zamanlarda gelişen teknoloji ile kalp cihazlarının daha modern hale geldiğini söyledi.
Ekokardiyografi, eko veya kalp ultrasonu denilen bu cihazların doktorlara detaylı bilgi verme şansı sunduğunu ifade eden Hatipoğlu, dünyada kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahinin son yıllarda hızlı ilerlediğini dile getirdi.
Hamileler dahil anne ve bebeğe uygulanabilir
Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığının da bu modern cihazların temin edilmesi adına geçen yıl çalışma yaptığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Kalbin ses dalgaları yoluyla iç yapısının ve işlevlerinin incelendiği 150 ekokardiyografi cihazının Edirne'den Van'a kadar değişik hastanelerin kardiyoloji ünitelerine kurulumu geçen yıl içinde yapıldı. Genel Müdürlüğümüz tarafından ihale edilen cihazlardan 100 orta, 50 de üst model alındı. Yapılan işlem ultrason teknolojisi olup, ağrısız ve yan etkisi yoktur. İşlem ortalama 30 dakika sürüyor. Yaş sınırlaması olmaksızın hamileler dahil anne ve bebeğe uygulanabilir."
Türkiye'nin üniversite, özel ve kamu hastaneleriyle teknolojik gelişmelere ayak uydurduğunu vurgulayan Hatipoğlu, yetişen nitelikli uzmanlar sayesinde Türkiye'nin bölgenin önemli kardiyoloji ve kalp cerrahisi merkezi haline geldiğini kaydetti.
Bu konuda özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye'deki hastanelere büyük talep geldiğini belirten Hatipoğlu, cihazların tıbbi teknolojinin daha da gelişmesine vesile olduğunu, Türkiye'nin sağlık turizmine katkı sunacağını sözlerine ekledi.(AA)