Hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun bağışıklığı güçlü tutmak olduğunu söyleyen Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, bağışıklığı güçlü tutacak tabii besinleri sıraladı.
Kış mevsimi itibariyle grip ve soğuk algınlığı sıklıkla karşılaşılan şikâyetlerin başında gelir. Zayıflayan bağışıklık, yetersiz beslenme ile de birleşince soğuk havalarda soğuk algınlığı ve gribe yakalanmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebeple gribe karşı korunmada ve ilk belirtiler ortaya çıktığında tedbir almak gerekmektedir.
Grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede yardımcı olan besinleri, Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan söyledi.
Probiyotikler: Bağırsak florasının dengelenmesi bağışıklık sistemini destekleyeceği gibi özellikle fermente sebzede ve suyunda bulunan laktik asit bakterileri enfeksiyon ile mücadelede yardımcı olmaktadır. Soğan, enginar, sarımsak, hindiba, şeker pancarı, brokoli, pırasa, yer elması, avokado, balkabağı, ev yapımı yoğurt, tatlı patates, turp en iyi prebiyotik kaynaklarındandır.
C Vitamini ihtiva eden besinler: Bağışıklığı ve beyaz kan hücrelerini uyararak griple mücadelede büyük destek olmaktadır. Yemeklerle birlikte alındığında biyo-yararlılığı arttırır, gıdalardaki demir emilimini hem maksimuma çıkarır, hem de muhtemel bir mide rahatsızlığını önler. En yüksek C vitamini barındıran başlıca besinler şunlardır: Brokoli, kivi, portakal, biber çeşitleri, ananas, pembe greyfurt.
D Vitamini: Güneş ışığı ile vücut tarafından üretilen D vitamini eksikliğine, özellikle kış aylarında güneşten daha uzak kalınması dolayısıyla daha fazla rastlanılmaktadır. Özellikle güneş ışığından mahrum kalınan bu mevsimde doktor tavsiyesiyle D Vitamini desteği almak gerekebilmektedir.
Çinko ihtiva eden besinler: Çinko insan vücudunda 200 den fazla enzimin aktivitesinde görevli bir kofaktördür. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve güçlü bir antiviral etkisi vardır. En iyi çinko kaynaklarından bazıları kabak çekirdeği, kaju, deniz mahsulleri, yumurta, serbest gezen hayvan etleri, mantar, nohut, ıspanak olarak sıralanmaktadır.
Ekinezya: İltihapla savaşma (antiinflamatuvar) özelliğe sahip bir bitki olması dolayısıyla özellikle bronşial şikâyetlerin azalmasında etkili olmaktadır. Özellikle maya ve diğer mantarlarla mücadelede ekinezya bitki özleri ve çayı kullanılabilmektedir.
Mürver: Balgam söktürücü etkisi dolayısıyla özellikle bronşial şikâyetlerin rahatlatılmasına yardımcı olmaktadır. Mürveri, sıcak su içerisinde 5-7 dk. demleyerek çay şeklinde tüketmek önemlidir.
Kekik Yağı: Güçlü bir antiviraldir. Enfeksiyonla savaşmak, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi belirtileri hafifletmek için kullanılmaktadır.
HABER: SEYHAN ŞENTÜRK
seyhan@yeniasya.com.tr