Kurban Bayramı'nda gebelerin et tüketimine dikkat etmesi ve günlük 150 gramı geçmemeye özen göstermesi gerektiği söylendi.
Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, en iyi protein kaynaklarından biri olan kırmızı etin tüketiminin, gebelik döneminde bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için önem taşıdığını söyledi.
Kurban Bayramı'nda hamilelere fazla et tüketiminden uzak durmaları uyarısında bulunan Karahan, hayvanın kesiminden etin pişirilmesine kadar hijyen kurallarına uyulmasının, sağlık açısından riskleri en aza indireceğini kaydetti.
Hamilelerin, kurban etlerini buzdolabında 24 saat dinlendikten sonra tüketmesinde yarar olduğunu vurgulayan Karahan, "Bu sayede gebeler, hamilelikte sık karşılaşılan ve yaşam kalitesini oldukça bozan hazımsızlık, mide yanması gibi sorunlardan korunacaktır" dedi.
Gebelikte ideal et tüketimi günde ortalama 150 gram
Kurbanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmesi gerektiğini, hayvanlarda bazı hastalıklara yol açan mikroorganizmaların gebeler için tehlike oluşturduğunu belirtildi.
Karahan, şöyle konuştu: "Gebelikte ideal et tüketimi günde ortalama 150 gramdır, Kurban Bayramı'nda da bu oran aşılmamalıdır. Yüksek tansiyon problemi yaşayanlarda bu miktar daha azdır. Gebeler kurbanda fazla et tüketmekten kaçınsın. Hamilelerin kızartılmış etten ziyade haşlama, kavurma, buğulama ya da fırında pişmiş eti tercih etmesi önerilir. Etin gereğinden fazla pişirilmesi, gebe ve bebeği için hayati önem taşıyan folikasit ve proteinin kaybedilmesine neden olur.
Öte yandan, kurbanın iç yağlarının yemeklerde kullanılması da son derece sağlıksızdır. Özellikle kolesterol sorununu tetikleyen bu yağın kullanılmaması gerekir. Etten vücudun daha iyi yararlanabilmesi için gebelerin mutlaka bol yeşil salata veya sebze ile portakal suyu gibi C vitamini içeren besinleri de yanında tüketmesi önemlidir."
"Unlu tatlılara da dikkat"
Kurban Bayramı'nda etin yanı sıra unlu tatlı tüketiminin arttığına işaret eden Karahan, "Gebelerin tatlı tüketiminde aşırıya kaçması, fazla kilo alımı ve beraberinde anne ile bebekte sağlık sorunları oluşumuna neden olabileceği gibi gebelik şekerine yol açar. Bu nedenle anne adaylarının dikkatli davranması, tercihen sütlü tatlıları tüketmesi iyi olacaktır" dedi.
Karahan, gebelerin, asitli içecekler, hazır meyve suları, fazla miktarda çay ve kahve tüketmemesi, mümkünse sıkma meyve suyu, ayran, meyve kompostosu, ıhlamur, kuşburnu ve maden suyu tercih etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA