"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fobiler bu şekilde yenilecek

02 Ekim 2016, Pazar 15:56
Gündelik yaşamı sekteye uğratan korku, fobi ve stres bozukluklarının tedavisinde kullanılmak üzere sanal gerçeklik teknolojilerine dayalı bir sistem geliştirildi.

Yenilikçi teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik, sağlık ve güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren İdeasis firması, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklenen Basit Fobilerde Sanal Gerçeklik Teknolojisi Uygulamaları ile Tedaviye Yardımcı Araç Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ürüne dönüştürdü.

Fobilerin tedavisinde uygulanan "maruz bırakma/alıştırma" yönteminden hareket edilen projede, kişinin korkusu olan duruma alıştırılması hedefleniyor. Bu yöntemde, kişi korktuğu durumla veya nesneyle/olayla yüzleşerek buna alışıyor ve zamanla daha az korkmaya veya hiç korkmamaya başlıyor.

Uzmanlar, geleneksel yollarla maruz bırakma tedavisini uygularken danışanları ile beraber yükseklik korkusu için asansöre binmek, uçuş korkusu olanlarla uçağa binmek gibi seanslar bile düzenleyebiliyor. Zahmetli, maliyetli ve zaman alıcı bu süreçler, her korku için uygulanamıyor.

"10-12 seans, 2-3'e düşüyor"

Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi adına projede akademik danışman olarak görev alan Doç. Dr. Sedat Işıklı, yaptığı açıklamada, Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Fobilerin Tedavisinde Kullanımı Projesi kapsamında bir araç geliştirildiğini söyledi.

Işıklı, şöyle konuştu: "Tedavi için bu hayvanları seans odasına getirmeniz gerekmiyor, deyim yerindeyse teknoloji bunu getiriyor. Dolayısıyla çok boyutlu ekonomik bir tarafı var. Zamandan tasarruf sağlıyor, olanaklar genişliyor. Her defasında bir kedi ya da köpek bulmanız gerekmiyor. Seans sayıları azalıyor. Geleneksel yöntemle ortalama 10-12 seansta tedavi edebildiğiniz kişileri, bu teknolojiyi kullandığınızda 2-3 seansta tedavi edebiliyorsunuz."

AA

Etiketler: fobi, sanal gerçeklik
Okunma Sayısı: 1787
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı