Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, "Sağlığımız ve sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.
Türk Eczacıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, dün, yurtdışından kaçak yollarla getirdikleri ve yurtiçinde de merdiven altlarında ürettikleri zayıflatma ilaçlarını piyasaya süren 7 kişinin gözaltına alındığı anımsatıldı.
Operasyonda milyonlarca zayıflatma hapı, krem, jel ile cinsel gücü artırıcı ilaçlar ele geçirildiği hatırlatılan açıklamada, çete üyelerinin 7 ayrı çağrı merkezi üzerinden ilaçları pazarladığının ortaya çıktığı aktarıldı.
Açıklamada, "Bizler de bu sahtecilere, umut tacirlerine güvenilmemesi gerektiğini hatırlatıyor, vatandaşlarımızı benzer şekilde internet üzerinden ya da güvenilirliğinden en ufak bir şüphe duydukları yerlerden ilaç almamaları konusunda uyarıyoruz" ifadesi kullanıldı.
İlacın, herhangi bir ürün olmadığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
"Bir ilaç, üretiminden piyasaya sürülmesine kadar, kalite emniyeti ve kalite kontrolleri aşamalarından geçer. Ülkemizde de ilacın güvenilir olması bazı mesleki ve yasal kriterlere bağlanmıştır ve üretici-depocu-eczacı zinciri içinde hastaya ulaşan ilaçlar, sürekli olarak denetlenmektedir. Eczanede hastaya verilen ilacın kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildiği bilinmekte, tüketim esnasında da eczacılar tarafından takibi yapılabilmektedir. Gerek halk sağlığı gerekse kamu yararı açısından bu sürecin kesintiye uğramaması önem arz etmektedir. Hem sahte ilaca ve onun yarattığı sağlık tehditlerine maruz kalmamak için hem de ilacın kendine özgü özellikleri mutlaka bir danışmanlık hizmeti gerektirdiğinden ilaç mutlaka eczaneden alınmalıdır."
"internet üzerinden satılan ilaçların yüzde 62'si..."
İçeriğinde ne olduğu bilinmeyen bu ilaçların, internet üzerinden ya da birtakım dükkanlarda ve sokak tezgahlarında satıldığı, milyonlarca kişinin hayatıyla oynandığı dile getirilen açıklamada, "Ağırlıklı olarak cinsel tedavide kullanılan ilaçlar ile zayıflama ve vitamin ilaçlarının piyasaya sürüldüğü ilaç sahteciliği, dünyada ve ülkemizde giderek artmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, Konya Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, internet üzerinden satılan ilaçların yüzde 62'sinin sahte ya da gerekli miktarın altında etken madde içerdiği belirtildi.
Sahte ilaçların, ani kalp durmalarına yol açabileceği gibi sinir sistemine zarar verebileceği, böbrek yetmezliğine neden olabileceği ifade edilen açıklamada, şu görüşler dile getirildi:
"Hayatlarımız değerlidir. Hayatımızı risk altına almamak için, sahte ilaç konusunda verdiğimiz mücadelede vatandaşlarımızın da bize destek olması, bu tür suç şebekelerinin azalmasını sağlayacaktır. Sağlığımız için, sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için, hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz."