Utah Üniversitesi’nde geliştirilen ‘akıllı insülin’in denemeleri başarıyla sonuçlanırsa artık milyonlarca birinci tip diyabet hastasının sürekli kan şekeri seviyelerini gözlemlemeleri gerekmeyecek.
ABD’deki Utah Üniversitesi, ‘akıllı insülin’ olarak da adlandırılabilecek yeni bir ilaç geliştiriyor. Hastalara enjekte edilen insülin, 14 saate kadar dolaşım sisteminde kalabiliyor. Kandaki şeker oranı arttığı ya da düştüğü zaman kendiliğinden devreye giren ‘akıllı insülin’ bu süre zarfında kan şekeri seviyesini defalarca dengeleyebiliyor.
‘Akıllı insülin’ farelere yapılan testlerle denendi. Eğer insanlardaki denemelerde de farelerde yakalanan başarı görülürse, birinci tip diyabet hastası olan milyonlarca insanın hayatı değişebilir.
‘Akıllı insülin’in başarılı olması durumunda diyabet hastaları kanlarındaki şeker seviyesini sürekli gözlemlemek durumunda kalmayacak. Kan şekerinin yanlış değerlendirilmesi ya da ihmal edilmesi durumunda ortaya çıkabilecek kalp krizi, körlük ve hatta ölümlerin de önüne geçilecek.
‘Akıllı insülin’i geliştiren bilim insanlarından Danny Chou, “İnsülin türevimiz şu anda kan şekerini diyabet hastalarına sunulan herhangi bir şeyden daha iyi kontrol ediyor” dedi.
İnsanlar üzerindeki denemelerin 2 ile 5 yıl içinde yapılması planlanıyor.