"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diş, ruh sağlığını da etkiliyor!

21 Kasım 2015, Cumartesi 09:50
Ağız ve diş sağlığının sadece beslenmede değil sosyal ilişkilerimiz üzerindeki etkisine de dikkat çeken uzmanlar, “Diş sağlığı kişinin konuşması ve özgüven açısından büyük önem taşıyor” uyarısında bulunuyor.

Toplumda ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 16- 22 Kasım Ağız Diş Sağlığı Haftası, 22 Kasım ise Diş Hekimliği Günü olarak kutlanıyor. 

Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Diş Hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu, dişlerimizin sadece beslenmede değil, sosyal yaşantımızda da etkisi olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

“Dişlerimiz yaşantımızı etkileyen, beslenmemizi sağlayan, estetiğimizi düzenleyen, konuşmamızı destekleyen, sosyal ve psikolojik konularda da iletişimimizi sağlayan organlarımızdır.

Dişler sadece beslenmede değil, görsel anlamda da estetiğimizi şekillendiren, konuşurken kelimelere anlam katan, kişiyi moral ve özgüven konusunda da destekleyen bir yapıdır. Diş bakımında ihmal ya da eksiklik ağız kokularına neden olurken, hızlı ve seri yiyenlerde de gereksiz kilolara neden olur. 

Bu açıdan değerlendirildiğinde dişlerimiz sadece lokmaları bölme, koparma ve öğütmede değil, sosyal alanda insan ilişkilerinde konuşma ve özgüven açısından da önemli bir işleve sahiptir.

Diş kayıplarına dikkat

Yıllar sonra erken veya geç diş kayıplarının telafisi de hayati önem taşır. Bu nedenle ağızdaki eksik sayı ve yerlerine göre farklı protezler aracılığı ile restorasyon gereklidir. Daha ileriki yaşlarda dişlerin tümünün kaybı ile protezler ve tam protezler kullanılabilir. 

İyi protezin özelliği

İyi bir protez kullanıcı açısından ağız bütünlüğünü sağlayan, görsel ve çiğneme açısından yeterli olmalıdır. Uygun olmayan protezler ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olurlar. Bu nedenle yapılacak protez türüne göre farklı yapım teknikleri vardır. Protezler hijyen kurallarına uygun, çeneler arasında kapanışı bozmayan, estetik açıdan birbirini tamamlayan , konuşmaya mani olmayan bir şekilde yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı kurallarına göre ağızda çalışma doktorlar ve diş hekimleri tarafından yapılabilir. Ülkemizde diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık eğitim verilmektedir. Diş hekimliği çalışmalarına yardımcı teknisyenlere de ihtiyaç vardır. 

Haber Merkezi

Etiketler: diş, ruh sağlığı
Okunma Sayısı: 1814
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı