"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diş fırçaları hastalıkların erken teşhisini sağlayacak

16 Mayıs 2015, Cumartesi 12:08
Gediz Üniversitesi Uluslararası Yarı İletken Teknolojileri Konferansı (International Semiconductor Science and Technology Conference-ISST2015)’na, Prof. Dr. Aydoğan Özcan damga vurdu.

ABD’de yaptığı buluşlarla tanınan Özcan, yakın gelecekte olması beklenen yenilikleri şöyle anlattı: “Evlerimiz, kişisel eşyalarımız akıllı olacak. Diş fırçamız ve giysilerimiz, hücre parçalarımızdan bizi takip edip hastalıkların erken teşhisini sağlayacak.”

Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün düzenlediği konferansta, teknolojinin gelecekte varması beklenen noktalar anlatıldı. 

Türk bilimadamı Aydoğan Özcan, yakın gelecekte evlerin ve şahsi eşyaların akıllı hale geleceğini belirterek, “Banyolarımız, laboratuvar gibi çalışacak. Dişimizi her fırçaladığımızda diş fırçamızda bıraktığımız hücre parçaları ile biyomoleküler seviyedeki bazı izler analiz edilecek. Hastalık belirtileri var mı, kronik hastaysak rahatsızlığımızın seyri ne durumda ya da bazı rahatsızlıklara karşı risk faktörlerimiz sürekli olarak incelenecek. Akıllı diş fırçamız, doktorumuzla iletişim halinde olacak. Olumsuz bir durumda, erken teşhis ve geç kalınmadan hızlı bir şekilde tedaviye başlanmasını sağlayacak. Kıyafetlerimize de biyosensörler yerleştirilecek, vücudumuzdaki farklı biyoizler izlenecek. Üzerinde çalıştığımız bu akıllı sistemler sayesinde, bugün doğan bebekler 100 yaşını görecek.” şeklinde konuştu.

'TELEFONLA TAHLİL YAPILACAK'

Aydoğan Özcan, cep telefonlarının da tıbbi görüntülemede ve tahlilde kullanılacağını söyledi. Cihazların çok geliştiğini, arkasındaki kamera yapılarının ilerlediğini belirterek, “Cep telefonu içerisindeki çipleri kullanarak çok küçük organizmaları, hattâ virüsleri görebiliyoruz. DNA moleküllerini görüp ölçmek de mümkün. Bu çalışmalar, yine beş on yıla kadar mobil sağlık uygulaması halini alacak ve genetik testleri bile kendimiz yapabileceğiz, hastalıkları yine kendimiz teşhis edebileceğiz. Çalışma sahalarımızdan biri de kanser üzerine. Biyopsiyle alınan örneklerin incelendiği mikroskopların ucuzlaştırılarak yaygınlaştırılmasını ve bu tıbbi örneklerin dijital ortama taşınmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek, bu mikroskoplar dünyanın en ücra yerlerinde bile insanların hizmetinde olacak ve kanser erken teşhis edilebilecek.” dedi.

Okunma Sayısı: 1088
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı