"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dikkat: Mesleğiniz KOAH'a sebep olmasın!

17 Kasım 2015, Salı 11:09
Kronik ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH, dünyada ve Türkiye’de her 5 kişiden birini etkiliyor.

Bu hastalığın sadece sigara içenlerde değil toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalanlarda da görüldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, “Maden ve metal işçiliği, ulaşım sektörü, odun ve kağıt üretimi, çimento ve tekstil üretiminde çalışma ile tahıl işçiliği gibi meslek gruplarında da görülebiliyor.” dedi. 

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Uz. Dr. Füsun Soysal, “19 Kasım Dünya KOAH Günü” öncesinde, KOAH hastalarına kaliteli yaşam önerilerinde bulundu. 

SİGARA EN ÖNEMLİ KOAH NEDENİ

KOAH, akciğerlerin en küçük birimi olan hava keseciklerine ulaşan havayollarının zarar görmesi yani amfizem ya da mikrobik olmayan bir iltihaplanma nedeniyle küçük havayollarının şişmesiyle kronik bronşit şeklinde ortaya çıkıyor.

Hastalığın ortaya çıkmasında yalnızca sigaranın değil, mesleki faktörlerin de etkili olduğunu söyleyen Uzman Dr. Soysal,

“Maden ve metal işçiliği, ulaşım sektörü, odun ve kağıt üretimi, çimento ve tekstil üretiminde çalışma ile tahıl işçiliği gibi meslek gruplarında toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalma. Kapalı ortamlarda ısınma amacıyla çalı çırpı, odun ya da tezek yakılması ve bunların dumanından etkilenme hastalığı tetikliyor. 

KOAH’IN ERKEN DÖNEM VE İLERİ EVRE BELİRTİLERİNE DİKKAT

Hastalığın ilk dönemleriyle ilgili bilgi veren Soysal, şöyle devam etti:

“Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde hiçbir belirti bulunmayabilir. Bazı hastalarda başlangıçta yalnızca sabahları olan ve daha sonra gün boyu süren öksürük, balgam çıkarma olabilir. Erken dönemde efora bağlı olarak nefes darlığı, rahat nefes alamama, bacaklarda güçsüzlük ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Solunum yolu enfeksiyonları uzun sürebilir ve hışırtılı nefes alınabilir. İlerlemiş vakalarda, oksijenlenmenin yetersiz oluşu nedeniyle morarmalar ve baş ağrıları ile kilo kaybı oluşabilir. Bazı hastalarda gece horlama ve gündüzleri de uyuklama sorunu bulunur.” 

KOAH HASTALARI BELİRTİLERİ ÖNEMSEMİYOR

KOAH hastalarının yalnızca onda birinin hastalığının farkında olduğunu kaydeden Soysal,

“KOAH’a ait belirtiler 50’li yaşlara gelmeden fark edilmeyebilir. Bu da hastaların; yaşadıkları belirtileri doktora başvurmaları için yeterli bulmamaları, daha çok sigara ile ilişkilendirmeleri ya da obezite ve yaşlılığa bağlamalarından kaynaklanmaktadır. Oysa hastalık erken dönemde belirlenirse, risk faktörlerinden kaçınmak ve böylece hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olacaktır.” dedi.

Okunma Sayısı: 1607
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı