"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çıtır patates kızartmasının sonu mu geldi?

14 Nisan 2018, Cumartesi 01:06
AB, patates ve ekmek gibi gıdaların fazla kızartılması veya pişirilmesiyle ortaya çıkan kansorejen akrilamid maddesini yasaklıyor. Bu sebeple çok sevilen çıtır patates kızartmaları da yasak kapsamına girebilir.

Patatesin yüksek sıcaklıkta kızartılmasıyla açığa çıkan kanserojen akrilamid maddesinin azaltılmasını öngören düzenleme, AB’de yürürlüğe girdi. Düzenleme gıdalarda sınır akrilamid değerleri öngörüyor. Avrupa’daki bütün restoran ve büfeler, 11 Nisan Çarşamba gününden itibaren mutfaklarında kansorejen olarak sınıflandırılan akrilamid maddesinin belli sınır değerlerin altında kalmasını sağlamakla yükümlü.

Patatesler kısık ateşte fritözde kızartılmalı

AB Komisyonu’nun yürürlüğe giren yeni akrilamid düzenlemesi, patates ve ekmek gibi gıdaların fazla kızartılması veya pişirilmesini yasaklıyor. Akrilamid, nişasta ihtiva eden gıdalardaki şeker ve asparajin gibi aminoasitlerin yüksek sıcaklıkta kızartılması, kavrulma, közlenme ve pişirilmesi sonucu ortaya çıkan bir madde. DW’de yer alan habere göre, Patates ve tahıl ürünleri ile kahve de bu gıdalardan biri. Düzenleme patateslerin daha kısık ateşte, fritözde daha kısa süre harcanarak kızartılmasını ve daha az kahverengi bir hal almalarını öngörüyor. Aynı şekilde kızartma yağının ne sıklıkla değiştirilmesi ve patateslerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğiyle ilgili de kurallar getiriyor.

“Sağlık üzerine etkileri öngörülemiyor”

Patates kızartmasının kıtır kıtır olmasını sağlayan maddeye kısıtlama getirilmesi, “Çıtır patates kızartmasının sonu mu geldi?” tartışmasını da beraberinde getirdi. Hamburg Tüketici Merkezi Beslenme ve Gıda Bölümü’nden Armin Valet ise “Kuralların şu ana kadar yerine getirilmediği yeterli sayıda büfe var” diyor. “Devlet kurumları için şu ana kadar müdahale etmek zordu. Artık bahane yok.” Akrilamidin sağlık açısından hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Valet, bu maddenin tüketiminin uzun vadede yol açacağı sonuçların henüz gözlemlenebilir olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Ne kadar az, o kadar iyi.”

Okunma Sayısı: 6662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı