"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Böbrek hastaları Ramazan’da da bol sıvı tüketmeli

19 Haziran 2015, Cuma 15:06
Ramazan ayında 'Oruç tutabilir miyim?' endişesiyle doktorların kapısını çalan böbrek hastalarının sayısı oldukça fazla.

Uzmanlar, kronik böbrek hastalığı olanları doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiği konusunda uyardı. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Şahin, "Böbrek taşı hastalığı olanların sıvı tüketimlerinin azalmasıyla birlikte şikayetleri artabileceği için dikkatli olmaları gerekiyor. Günde 2,5 lt su içerek ve tuzsuz yemeyi alışkanlık haline getirerek bu riski azaltabilirler." dedi. 

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Şahin, "Hastalığının farkında olmayan bir çok kişi iftar ve sahur arasında yeterli miktarda sıvı tüketemedikleri için Ramazan sonrası böbrek yetersizliği şikayetiyle doktora başvuruyor. Ayrıca böbrek taşı hastalığı olanların da sıvı tüketimlerinin azalmasıyla birlikte şikayetleri artabileceği için dikkatli olmaları gerekiyor. Günde 2,5 lt su içerek ve tuzsuz yemeyi alışkanlık haline getirerek bu riski azaltabilirler." diye konuştu.

Şahin, "Diyalize giren böbrek hastalarının çoğu aynı zamanda tansiyon, şeker yada kalp hastası olduğu için ilaçlarını mutlaka düzenli olarak almalılar. Uzun süreli açlıkta vücudumuz, kan şekerini düşürmemek ve tansiyonu kontrol etmek için bazı maddeler salgılar. Bu maddelerin diyaliz hastalarında, daha az olduğunu ve bu nedenle şekerlerinin kolay düşüp, tansiyon değerlerinin değişebileceğini, kalp yetersizliğinin de daha çabuk ortaya çıkabileceğini söz konusu." dedi. 

Şahin, "Diyalize giren hastaların içinde böbrek yetersizliği dışında, başka bir rahatsızlığı olmayan kişiler de bulunuyor. Eğer bu hastalar ısrarla oruç tutmak isterlerse, doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda bu isteklerini gerçekleştirebilirler. Bu grup hastaların günlük sıvı ihtiyaçları ve ilaç düzenleri iftar ve sahur vakitlerine göre doktorları tarafından ayarlanır. Protein miktarı yüksek, kompleks karbonhidratlı gıdalarla beslenmeleri uygun olur. Öğünleri aşırıya kaçmadan, tokluk hissettikleri ilk anda yemeye son verecek şekilde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Gün içinde özellikle beden gücü gerektiren işlerden uzak durmaları, güneşte kalmamaları ve günün büyük bölümünü serin yerlerde istirahat ederek geçirmeleri önerilir." şeklinde konuştu. 

Okunma Sayısı: 1317
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı