Denizli Devlet Hastanesi dermatoloji uzmanı Dr. Mustafa Topsakal, ayak mantarlarının en sık görülen ve en çok tekrar eden mantar enfeksiyonu olduğunu bunun nemli ve ılık ortamlarda ürediğini söyledi.
Daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görüldüğünü, insan, hayvan ve topraktan bulaşabildiğini ifade eden Topkasal, “Ayak mantarları, en sık insan kaynaklı bulaşır. Bulaşması direkt temasla olabileceği gibi terlik, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, hamam, plaj ve benzeri ortak kullanım alanlarından olabilir. Sıkı ve kapalı ayakkabılar giyilmesi, naylon çorap kullanımı, ayakların yetersiz havalanması, ayak terlemesi, yıkandıktan sonra iyi kurulanmaması mantar oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir." dedi.
Ayak mantarının en sık ayak parmak arasında oluştuğunu, bununla birlikte taban, ayak üst ve yan kısımlarında da görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Topsakal, parmak aralarında soyulma, beyazlık ve çatlaklar, tabanda ise genellikle kuru yaygın kepeklenmeler ve deride kalınlaşmalar şeklinde görülebileceğini vurguladı.
Topsakal, “Ayak mantarları, hastalarda ayakta kaşıntı, yanma hissi ve kötü koku gibi şikayetlere neden olabilir. Kaşınma yoluyla deride yaralar ve sıyrıklar açılması, diğer mikroplar için giriş kapısı oluşturur ve değişik tiplerde ikinci bir mikrobik hastalık eklenebilir. Yılancık adı verilen mikrobik hastalığın ayaklar ve bacaklarda en sık görülme nedeni, tedavi edilmeyen ayak mantarıdır. Ayrıca aynı bölgede yerleşebilen egzama, sedef hastalığı ve benzeri bazı hastalıklarla karışabilir.” diye konuştu.