"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aşırı ve yetersiz beslenme kanser edebilir

13 Aralık 2014, Cumartesi 13:57
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, aşırı ve yetersiz beslenmenin kanser riskini artırdığını, dengeli, sağlıklı ve bilinçli beslenmenin birçok hastalıktan korunmak için çok önemli olduğunu bildirdi.

Özenoğlu, dünyada her yıl 7,1 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Kansere yakalanma nedenlerinin genellikle beslenme kaynaklı olduğunu belirten Özenoğlu, şöyle devam etti:

"Kanserin oluşumunda genetik, hormonal ve beslenme gibi birçok etken var. Araştırmalarda, posadan zengin beslenen toplumlarda, kolon rektal denen kanser çeşidinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Posa, bağırsaklarda et ve yağ tüketimiyle artan mutajenleri azaltır, kendi yapısına alıp kimyasal tepkimelerle zararsız hale getirir. Saflaştırılmış tahıl tüketimi, meyvenin posasının arındırılarak suyunun tüketiliyor olması, bağırsakların az çalışmasına neden olur. Burada biriken artıklar kanser yapıcı moleküller oluşturabilmektedir. Şişmanlarda normal kişilere göre özellikle meme, kalın bağırsak, rektum, kan kanserleri daha fazla görülür. Genellikle şişmanlık, çok yağlı besinlerin tüketilmesi sonucu oluşur."

"Beslenme biçimi hastalanma riskini artırmakta"

Doç. Dr. Özenoğlu, kadınlarda oluşan yağlanmanın östrojen hormonu salınımını artırdığına, ilerleyen süreçlerde göğüs ve rahim kanserine zemin oluşturduğuna dikkati çekti.

Sağlıklı bir yaşam için tüketilen besinlere ve hazırlanışlarına özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Özenoğlu, şunları kaydetti:

"Günümüzde aşırı ve yetersiz beslenme kanser riskini artırmakta. Dengeli, sağlıklı ve bilinçli beslenme birçok hastalıktan korunmak için çok önemli. Nemli ve sıcak yörelerde iyi saklanamayan yağlı tohumlar, tahıl ürünleri, kuru baklagiller, salamura edilmemiş peynir, kurutulmuş meyveler zaman içinde küflenebiliyor. Küflerin bir bölümü toksinleri üretir. Bu toksinlerden bazıları da kanser oluşumuna neden olabiliyor. Unutmamak gerekir ki yaşam süresi insanların genetik yapısına, beslenme ve yaşam biçimiyle, içinde yaşadığı çevre koşullarına göre değişiyor. Beslenme biçimi hastalanma riskini artırmakta ve yaşam süresinin kısalmasında önemli etken. Hastalık riski doğum öncesinden başladığından ve sonraki yıllarda yerleşmiş hatalı alışkanlıkların değiştirilmesi güç olduğundan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına her dönem uymak gerekir."

Okunma Sayısı: 2149
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı