Günlük tuz miktarı kişi başına 5 gr. olması gerekirken Türkiye'de üç kat daha fazla yendiğini belirten Manisa Halk Sağlığı Müdürü Osman Öztürk, obezite ile birlikte aşırı tuzun, kalp damar ve tansiyon hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.
Tehlikenin sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da mevcut olduğunun altını çizen Öztürk, yüksek miktarda tuz ve obezitenin çocuklardaki hipertansiyon için önemli bir risk faktörü olduğunu kaydetti.
Aşırı tuz yemenin ciddi kronik hastalıklara sebep olabileceğini belirten Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü'nün yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarından korunmak için kişi başı günlük tuz miktarını en çok 5 gr. olarak önerdiğini ifade etti. Türkiye’de ise kişi başı 15 gr. olduğunu aktaran Öztürk, yetişkinler gibi çocukların da önerilenden daha fazla tuz yediğini belirtti. Halk Sağlığı Müdürü Öztürk, "Dünya Sağlık Örgütü, sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncının kontrolü için günlük tuz tüketiminin azaltılmasını önermektedir. Yetişkinler için önerilen maksimum sodyum miktarı günlük 5 gr. iken çocuklarda enerji gereksinmesine göre daha aşağıya doğru ayarlanmalı, tüketilen tuzun iyotlu olmasına dikkat edilmelidir. İyot, anne karnından başlayarak bebeklik ve çocuklukta beyin gelişimi ve sağlıklı zihinsel fonksiyonlar için gerekli bir elementtir.” dedi.
Aşırı tuz yemenin sonradan kazanılmış bir alışkanlık olduğunu söyleyen Öztürk, yemeğin tadına bakmadan tuz atanlar bile olduğu Türkiye'de, sağlıklı kalabilmek ve sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için tuzun azaltılması gerektiğini kaydetti. Yemek hazırlarken daha az tuz kullanılmasını tavsiye eden Öztürk, “Masadan tuzlukları kaldırın. Az ama iyotlu tuz kullanın. Tuzlu atıştırmalıkların tüketimini kısıtlayın. Benzer ürünlerden daha düşük sodyum, tuz içereni tercih edin.” şeklinde konuştu.