Prof. Dr. Metin Özkan, yaz aylarında astımı polenler, alerjen maddeler, solunum yolu enfeksiyonları, yorucu fiziksel aktivite, hava kirliliği yanı sıra aşırı sevinme veya üzülme gibi yoğun duyguların da tetikleyebileceğini söyledi.
Dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin astım rahatsızlığı nedeniyle etkilendiğini belirten Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan, astımın, uygun tedavi ve tetikleyici etkenlerden uzak durulması sayesinde kronikleşmeden kontrol altına alınabildiğini söyledi. Özkan, erken evrede dönemsel olan astım şikayetleri, zamanında kontrol altına alınamazsa hayat boyu süren ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını hatırlatarak, "Özellikle yaz aylarında tetiklenen astım ataklarının yaşam kalitesini azaltmaması için birtakım önlemler alınması gerekiyor." dedi.
"Astım, alınan havayı hava keseciklerine ileten ve hava yolları denilen küçük borucukların daralması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır" diyen Özkan, şu bilgileri verdi: "Hastalık hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterir. Astım hastalarının doktora başvurma nedenleri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir. Bu belirtilerin astım tanısı konulmasına yardımcı olan özellikleri ise; tekrarlayıcı olmaları, gece ve sabaha karşı ortaya çıkmaları, bazı alerjen maddelere maruz kalınması veya egzersiz sonrası tetiklenmeleridir. Bu belirtiler ataklar arasında ortaya çıkmazlar ve astım hastaları ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astım tanısı, detaylı hasta öyküsü, muayene bulguları ve solunum fonksiyon testleri ile konulmaktadır."
Metin Özkan, bazı tetikleyici maddeler ve tetikleyici durumların astım ve diğer alerjik hastalıkların belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Özellikle yaz aylarında astım ve alerji hastaları rahatsızlıklarını tetikleyebilecek, şikayetlerini artırabilecek pek çok etkenle karşılaşmaktadır. Her hastada farklılık gösteren bu tetikleyiciler; polenler, alerjen maddeler, solunum yolu enfeksiyonları, yorucu fiziksel aktivite, hava kirliği olarak sıralanabilir. Bazı ağrı kesiciler ve kalp hastalıklarında kullanılan beta bloker denilen ilaçlar da astımı tetikleyici özellikte olabilmektedirler. İşlenmiş patates, bira ve şarap gibi sülfit ve koruyucu madde içeren bazı gıdalar, reflü hastalığı, aşırı sevinme veya üzülme gibi yoğun duygular da astımın diğer tetikleyicileridir.