Uzmanlar cep telefonu kullanımının bağımlılık yapabileceğine dikkati çekiyorlar. Ekranına bakarken telefonu yanlış tuttuğumuzda ise sinir sıkışmasından ötürü ellerde ve kollarda uyuşmalar olabiliyor.
Cep telefonları artık yaşamımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Bir çoğumuz evde, işte gözlerimizi cep telefonu ekranından ayırmıyoruz. Sokakta yürürken elindeki telefona bakan ve bir şeyler yazmaya çalışan bir çok kişiyi görmek mümkün. Karşı karşıya, yan yana oturan arkadaşların, sevgililerin, eşlerin hiç konuşmadan ellerindeki cep telefonlarıyla meşgul olmaları da artık alıştığımız bir manzara. Uzmanlar cep telefonu kullanımının bağımlılık derecesine ulaşabileceğini dile getiriyorlar.
Cep telefonunun aşırı kullanımı sadece psikolojimizi değil bedensel sağlığımızı da etkiliyor. Saarbrücken Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, cep telefonu kullananların yüzde 95'i telefonu elinde yanlış tutuyor. Elinizdeki cep telefonuna boynunuzu eğerek baktığınızda omurgaya 13 kilo fazladan yük biniyor. Bu ise ellerde ve kollarda uyuşmalara, boyun ve sırtta rahatsızlıklara neden oluyor.
“BAĞIMLILIK DERECESİNE ULAŞABİLİR”
Almanya'nın Köln kentindeki LVR Klinikte görevli Psikolog Dr. Ali Kemal Gün, cep telefonun bağımlılık yapıp yapmadığı sorusuna şu yanıtı verdi “Her cep telefonu kullanan tabii ki bağımlı değil. Bağımlı olmanın kriterleri var. Bunlardan bir tanesi cep telefonu kullanmadığı zaman kişinin gösterdiği yoksunluk belirtileri. Kişi huzursuzlanıyor mu, hırçınlaşıyor mu, bir eksiklik hissediyor mu Eğer bağımlı kategorisinde bir kullanıcı söz konusu ise bunun tedavisinin yolları var. Özellikle bilinçsel davranış terapisi ekolü bu konu üzerinde çok duruyor ve bunlara mesela ev ödevleri veriliyor. Haftanın bir kaç saati, haftanın bir kaç günü cep telefonu kullanmaması isteniyor. Eğer kişi bunları yerine getirebiliyor ve yoksunluk belirtileri göstermiyorsa tedaviye olumlu cevap veriyor. Yapamıyorsa bağımlılığın şiddetine göre bu tedavi bazı insanlarda çok uzun sürebiliyor.”
Psikolog Dr. Ali Kemal Gün, aşırı cep telefonu kullanımının insanların sosyal ve psikolojik gelişimlerini etkilediğini belirtti. Psikolog Gün, cep telefonunu elden düşürmemenin insanları yalnızlaştırdığına da dikkati çekti.
“ELLERDE VE KOLLARDA UYUŞMAYA NEDEN OLABİLİR”
Cep telefonu kullanımının sağlığımıza etkilerini ise Fizyoterapist Yasemin Güzel şöyle anlattı “Boynumuzda disklerin arasında fıtıklar vardır. Boynumuzu öne eğdiğimiz zaman fıtıklarda sıkışmaya neden oluyor. Fıtık sıkıştığı zaman sinirleri sıkıştırırız. Bu sefer ön taraftaki kaslarımız gerilir. Sinirler omuzdan elimize kadar indiği için ellerimizde uyuşmaya neden olur. Bunun olmaması için başımızı dik tutmamız lazım. Boyun ve omuzlardaki kasları rahat tutmalıyız, disklerin arası açık olacak. Omzumuz aşağıda olacak ve dik oturacağız. Cep telefonuna bakarken gözümüzün hizasında tutacağız.”
Fizyoterapist Yasemin Güzel ayrıca, cep telefonuyla konuşurken kulaklık kullanılmasını tavsiye etti. Cep telefonuyla oyun oynarken, oyunun heyecanına kapılarak kasılmamaya da dikkat etmek gerekiyor.
“CEP TELEFONU HAYATIMIN BİR PARÇASI”
Cep telefonu kullanıcısı Bilge Baydemir ise, “Cep telefonum hayatımın bir parçası. Cep telefonuyla e-maillerime bakıyorum, gazete okuyorum. Tabii ki yararlı işler için de kullanıyorum. Fakat lüzumsuz işler için de kullanıyorum, sosyal medyayı takip etmek, oyun oynamak gibi. Mutfakta yemek yaparken müzik açıyorum. Allah'tan hâlâ yolda yürürken filan kullanmıyorum” dedi.
DHA