Sağlıklı gelişim ve başarıyı sağlamada büyük katkısı olan sabah kahvaltısı, çocukların anlama kapasitesini etkileyerek günün altın öğünü olarak değerlendiriliyor.
Günü verimli bir şekilde sürdürmek için kahvaltı öğününün muhakkak yapılması gerektiğini söyleyen Sabri Ülker Vakfı, çocukların sağlıklı gelişimlerinin devamı ve okul başarılarına olan etkisi dolayısıyla büyük önem taşıyan kahvaltı öğünü hakkında merak edilen sorulara cevap veriyor.
Kahvaltı yapmayan çocuğun okul başarısı düşüyor
Vücudumuz uykuda bile çalışır. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında 8-12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, glikojen olarak depo ettiği glikozun tamamını kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin tek enerji kaynağı olan glikoz sağlanamamış olur ve yorgunluk, baş ağrısı, dikkat eksikliği ve algılamada sorunlar görülür. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi ve üretkenliği düşürür. Kahvaltı yapmayan çocukların anlama kapasitesi, odaklanma ve konsantrasyonu azaldığı için okul başarısı da düşer. Güne yeterli enerji ve besin ögesi almadan başlayan vücut, kendi depolarından kullandığı için hastalıklar karşısında direnci de azalır.
Doğru bir kahvaltıda neler bulunmalıdır?
Kahvaltıda en azından bir bardak süt içmek, bir portakal, domates, salatalık gibi meyve ve sebze tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Çocukların kahvaltısında bir bardak süt mutlaka bulunmalıdır. Süt içmeyen çocukların ise yeterli peynir ya da yoğurt tüketmesi sağlanarak kalsiyum alımı desteklenmelidir. Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve ihtiva ettikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Kahvaltıda tüketilecek sebze ve meyve, C vitamininden zengin ise demir emilimini arttırmaya, kan kolesterol düzeyini düşürmeye de yardımcı olur.
Kahvaltıda protein ihtiva eden besinler unutulmamalı
Sabah kahvaltısı günün altın öğünüdür. Metabolizmanın düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekir. Kan şekerinin, düşüklüğü kadar yüksekliği de sakıncalıdır. Ana öğünler atlanmadığında ve gerektiğinde ara öğünlerle desteklendiğinde, kan şeker düzeyi normal aralıklarda tutulur ve vücut dengede çalışır. Kahvaltıda tüketilecek protein miktarı, kan şekerini düzenlemede, yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olduğundan, günlük tüketilecek miktarın en az 1/5’i kadar olmalı ve bu değerin altına düşmemelidir. Günlük enerji ihtiyacı yaş gruplarına göre farklılık gösterse de bireyin enerji ihtiyacı 2000-3000 kalori olduğunda kahvaltı ile alması gereken enerji miktarı 400-600 kalori kadardır.
HABER: KÜBRA ÖRNEK
Haber Merkezi