"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akciğer kanserinde erken teşhisi kolaylaştıran buluş

26 Haziran 2015, Cuma 11:34
Erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci kanser türü olan akciğer kanserinin erken evrede teşhisini kolaylaştıran yeni yöntem Endobronsiyal Ultrasonografi (Ebus), göğüs hastalıklarında son yıllardaki en önemli gelişmelerden biri olarak gösteriliyor.

Ebus, uç kısmında ustalıkla tasarlanmış bir ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağızdan girilerek solunum yollarının ultrasonografik olarak görüntülenebildiği yepyeni bir tetkik yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Ebus, özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinin ya da merkezi havayollarına komşuluk gösteren lezyonların içine girebilmeye olanak sağlıyor.

Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, Ebus'un kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş bir tanı yöntemi olduğunu belirtti. Görgüner, Ebus ile ilgili şu bilgileri verdi: 

"Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında ile büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabiliyor. 

GENEL ANESTEZİYE GEREK DUYULMUYOR

Ebus işlemi öncesinde hastanın ayrıntılı öyküsü dinleniyor, mevcut hastalıkları ile kan sulandırıcılar da dahil kullandığı ilaçlar sorgulanıp, gerekli ön tetkikler yapıldıktan sonra işlemin yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor. Uygun görülen hastalar için bu görüntüleme tekniği kullanılabiliyor. 

Bu yöntemde ameliyathane şartlarında genel anesteziye gerek kalmaksızın orta derecede sedasyon yeterli oluyor. 

Kısa sürede uygulanıyor, hasta aynı gün içinde taburcu ediliyor 

Gerekli durumlarda ve isteğe bağlı olarak işlem anestezi uzmanı eşliğinde de yapılabiliyor ve böylece hasta neredeyse hiçbir şey hissetmiyor. İşlemin süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte, ortalama 15 – 30 dakika sürüyor. İşlem süresince tansiyon, nabız, elektrokardiyografi, oksijen satürasyonu gibi tüm hayati fonksiyonlarınız bir monitör üzerinden takip edilerek anında müdahale edilebiliyor. 

İşlem sonrasında genellikle aynı gün içinde hastanın taburcu işlemleri gerçekleştiriliyor. 

Ebus, son derece güvenilir bir yöntem olarak uygulanıyor. İşlem sırasında nadiren ajitasyon, öksürük ve iğne yerinde kanama gibi hafif yan etkiler görülebiliyor. İşlemin tanısal değeri düşünüldüğünde yapılabilecek en düşük riskli cerrahi dışı yöntemlerden biri olduğu kabul edilmektedir." 

Okunma Sayısı: 1826
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı