"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ağrıları zerdeçalla kesin

19 Nisan 2018, Perşembe 01:21
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli,” Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre zerdeçalın etkin maddesi “curcumin”, ağrı kesici özelliklere sahip” dedi.

Zerdeçalın, antioksidan ve antienflamatuar etkilerinin yanı sıra, sağladığı sıra dışı faydaları anlatan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, “Taze zerdeçalın faydalarını anlattı. Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre zerdeçalın etkin maddesi “curcumin”, ağrı kesici özelliklere sahip. Rendelenmiş zerdeçalı biraz suyla karıştırıp püre haline getirdikten sonra yanıkların ve kesiklerin üzerine sürebilirsiniz” diye konuştu. Aynı zamanda hint safranı olarak da bilinen, tadı köriye ve safrana benzeyen zerdeçal, uzun yıllardır medikal özellikli baharatlar arasında ki önemli yerini koruyor. Güçlü miktarda E ve C vitamini ihtiva eden curcumin benzeri bileşikleriyle, uzmanlar tarafından hastalıklara karşı tabiî bir zırh olarak tanımlanıyor Doğuda uzun yıllardır bir çok hastalığa tedavi amaçlı kullanılan bu baharat, ağırlıklı olarak Hindistan ve Uzak Doğu’da yetiştirildiği için çoğunlukla Hint ve Uzak Doğu yemeklerinde karşımıza çıkıyor. Mutfaklarımızda daha çok toz halinde kullandığımız zerdeçalın bitki hali resimdeki gibi zencefile benzer bir yapıda. Taylan, Zencefilin bitmez faydalarını sıraladı.

 

Sorunu duyar gibiyiz, bu zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır?

Tatlılar dışında herşeyle kullanılabilir aslında. Körinin ve safranın yakıştığı bir çok yemekle deneyebilirsin. Özellikle yumurta ile çok yakışıyor. Kahvaltılarında yumurta tercih ediyorsan her gün bir çay kaşığından biraz daha az ekleyerek tüketebilirsin. Etli yemeklerde hem eti marine amaçlı hem de sonrasında baharat olarak kullanabilirsin. Sebzelere çok yakışan bu baharat ile her sebze yemeğini renklendirip tat katabilirsin. Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve kabak ile kullanımı oldukça yaygın.

Zerdeçal Çayı Tarifi

1 çay kaşığı zerdeçal tozu 2 bardak su. 8-10 dakika demlenmesini bekleyebilirsin. Bu esnada dilersen içine 1 çay kaşığı zencefil de ekleyebilirsin. Tadı hoşuna gitmezse her zaman bal-limon-ve tarçın ile tatlandırabilirsin. Tadı keskin gelirse daha fazla su ile de deneyebilirsin.

Zerdeçal nelere iyi geliyor?

Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor.

Reflüye iyi geliyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor. Aç karnına alınan zerdeçal tam aksine reflüyü tetikliyor.

Kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırıyor: 2,5 cm’lik bir parça zerdeçal eklenmiş 1 bardak süt, 15 dakika kaynamadan pişirilir. Bu sütün içilmesi, kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırıyor.

Depresyon tedavisinde kullanılıyor: “Curcumin” maddesinin antioksidan ve nöro-protektif özellikleri, anksiyete ve stresi azaltıyor.

Hafızayı güçlendiriyor: “Curcumin” maddesinin nöro-protektif özellikleri, hafıza sorunları yaşanmasının engellenmesinde yardımcı.

MorfinLİ ilÂçların yan etkilerini azaltıyor: Yan etkileri azalttığı gibi, morfinli ilâçlara karşı, kullanıcıların tolerans geliştirmesini de önlüyor.

Nezleye iyi geliyor: Zerdeçal, yüzyıllardır nezle tedavisinde kullanılıyor.

Nikotinin verdiği zararı azaltıyor: Zerdeçal, sigara içenlerin ciğerlerinde görülen şişlikleri azaltıyor. 

İdrar yolu enfeksiyonlarında etkili: “Curcumin” maddesinin antimikrobiyal özellikleri, idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Egzama tedavisinde yardımcı: “Curcumin”, egzama kaşıntısını azaltıyor.

Haber: Mehmet Saygıner

Etiketler: zerdeçal
Okunma Sayısı: 8622
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı