"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

5 çocuktan biri siber zorbalık mağduru

14 Nisan 2018, Cumartesi 22:47
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akça, Türkiye’de siber zorbalığa maruz kalma oranının yüzde 20-25 civarında olduğunu ve her 5 çocuktan 1’inin siber zorbalık mağduru olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akça, TÜBİTAK’ın desteğiyle çocuklar üzerinde ciddî psikolojik ve fizikî zararlara sebep olabilen siber zorbalığın Türkiye’de ne kadar yaygın olduğunu ve gençlerin bu konudaki bilinç düzeyini ölçüp farkındalık oluşturmak amacıyla 7 ilde 7 ve 8’inci sınıf öğrencisi bin 400 çocuğun katılımıyla anket yapılarak çeşitli sorular soruldu. Yine aynı ilerdeki 80 öğrenciyle de yüz yüze görüşülerek internet ortamında yaşadıkları olumsuzluklar tesbit edildi.

En yaygın il İstanbul

Araştırma kapsamında ilginç sonuçlara ulaştıklarını söyleyen Emel Baştürk Akça, “Siber zorbalık, internet teknolojileri aracılığıyla bireylerin ya da grupların bir kişiye yönelik olarak korku, tehdit, taciz gibi rahatsız edici içerikler göndermesi ya da paylaşması olarak tanımlanabilir. Siber zorbalık kavramı özellikle çocuk ve ergenlerin dijital ortamda yaptıkları uygun bulmadığımız, rahatsız edici davranışları tanımlamak için kullanıyoruz. Bizim çalışmamızda gördüğümüz kadarıyla önemli, çarpıcı sonuçlar karşımıza çıkıyor. Örneğin, siber zorbalığın en yaygın olduğu ilin İstanbul olduğunu görüyoruz. Bu da dijitalleşme oranının yüksekliği ile paralel olarak artıyor” dedi.

 

Alay etmek yaygın bir davranış

Türkiye’de her 5 çocuktan birinin siber zorbalık yaşadığını ifade eden Akça, “Fakat biz çalışmamızda gördük ki, farklı sorularla ölçtüğümüzde aslında öğrencilerin daha fazla biçimde siber zorbalık yaşadığını ya da bir şekilde bu sürece dahil olduklarını görüyoruz. Örneğin, yüzde 50’nin üzerinde oranlarla öğrenciler, çocuklar en az 1 kez de olsa küfür içeren mesajlara maruz kalmışlar, kendileri ya da paylaşımlarıyla dalga geçilmiş ya da kendilerine hoşlarına gitmeyen lakaplar takılmış. Kendilerinin yaptıkları nelerdir diye baktığımızda da, aslında dalga geçilmekten muzdarip olmalarına rağmen kendileri de yüzde 40’ın üzerinde oranlarla başkalarının paylaşımlarıyla dalga geçmiş olduklarını söylüyorlar. Yani alay etmek çok yaygın bir siber zorbalık biçimi. Yine en yaygın şekilde karşımıza çıkan zorbalık biçimlerden biri dijital ortamda, sosyal ağlarda dedikodu yaymak, başkalarının sırlarını ifşa etmek. Şu anda Türkiye’de her 5 çocuktan birinin siber zorbalık yaşadığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Akça, Avrupa ve Amerika’da siber zorbalık nedeniyle intihar vakalarının yaşandığını da ifade etti.

DHA

Etiketler: siber zorbalık
Okunma Sayısı: 1533
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı