İhracatta Cumhuriyet rekoru |
Türkİye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre ekim ayında ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 8,84 artışla 10 milyar 790 milyon dolara çıktı ve son 24 ayın rekorunu kırdı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Sivas’ta açıkladı. Buna göre ekim ayı ihracatı bir önceki aya oranla 20,5 artış kaydetti. Ocak – Ekim 2010 döneminde yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,41 artışla 92 milyar 675 milyon doları bulurken, son bir yıllık ihracat yüzde 9,12 artışla 111 milyar 632 milyon doları buldu. Ekim ayında 1 milyar 696 milyon dolar ile en fazla ihracatı yapan otomotiv endüstrisi liderliğini korurken, onu 1 milyar 367 milyon dolar ihracat ile hazır giyim ve 1 milyar 177 milyon dolar ihracat ile demir çelik sektörleri takip etti.
Yola çIkan hava durumuna, İhracatçI piyasaya bakar TİM Başkanı Büyükekşi, yola çıkacakların hava durumuna, ihracatçının ise dünya piyasalarının durumuna baktığını belirterek, “Küresel arz ve talepteki gelişmeleri takip eder. Sonra oyun kurucuların hareketlerini dikkatle izler. Kendi pozisyonunu da buna göre belirler. Geçtiğimiz hafta G-20 toplantısı Güney Kore’de düzenlendi. Bu toplantıdan ortaya çıkan sonuçlar önümüzdeki döneme ışık tutuyor. Bu toplantıya gelişmiş ülkelerde yaşanan sıkıntılar damga vurdu. Kriz sonrasında gelişmiş ülkelerin bütçe açıkları, buna paralel olarak borç yükleri artıyor. Bu yüzden topluma sürekli fatura kesiliyor. Sokağın gerilimi artarken, büyümenin psikolojik ortamı bozuluyor. İmkânı da daralıyor. Hal böyle olunca ‘belden aşağı vurmalar’ arttı, kur ve ticaret çekişmeleri artık gizlenemez hale geldi. G-20 zirvesinde tüm gelişmiş ülkelere bu konuda önlem alınması çağrısı yapıldı. Cari açık veren ülkelere olduğu kadar fazla veren ülkelere de çağrı vardı. Cari açık veren ülkelerin, cari açık seviyelerini sürdürülebilir seviyelerde tutmaları istendi. Çin gibi fazla veren ülkelere de “komşuda pişer, bize de düşer” türünden kurnaz politikalardan vazgeçmesi, daha çok sorumluluk alması çağrısında bulunuldu” diye konuştu.
Kur, İthalatI cazip kIlIyor İhracatın, ithalattan daha düşük bir tempo ile büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Büyükekşi, şöyle devam etti: “Kurun mevcut seviyesi ithalatı cazip kılıyor. Üretimi ve ihracatı da olumsuz yönde etkiliyor. Yılın ilk dokuz ayına ait dış ticaret verileri açıklandı. 2010 yılı Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %67,9’dan %57,2’ye geriledi. Ocak-Eylül döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 72,7’den yüzde 62,7’e indi. Dış ticaret açığı yılın ilk 9 ayında yüzde 77,3 artarak 48,6 milyar dolara yükseldi. Yıl sonunda 60 milyar doları bulacak. Aylık ithalat 15 milyar dolar üzerinde gerçekleşiyor. 60 milyar dolarlık dış ticaret açığı 40 milyar dolarlık cari açık yaratıyor. Bu cari açık da sıcak para ile finanse ediliyor. Dış ticaret ve cari açık veren bir ülkeyiz. Biz ihracatçılar olarak rekabet gücümüzün gelişmesi ile bu açığı kapatacağımızı düşünüyoruz. Başka bir yolu da yoktur. UCUZ DÖVİZ Büyükekşİ, “Tüm ülkeler paralarının değerini yapay olarak düşürmeyeceklerine söz verdiler. Ama geçmişteki kötü örnekleri de biliyoruz. Kurlarla ilgili yaşanan sıkıntılar çok önemli bir sorun kaynağı. Nitekim Amerika kaynaklı parasal genişleme de devam edecek. Talep yetersizliği bir sorunken, ucuz döviz istilası da ikinci bir sorun alanı oldu. Netice itibariyle gerek ABD’de, gerekse AB’de işler yolunda gitmiyor. Almanya haricinde AB ülkelerinin toparlanma süreci zaman alacak” dedi. İSTANBUL BİRİNCİ İller bazında baktığımızda İstanbul 5 milyar dolar ihracat ile Ekim ayı ihracatında da ilk sırada yer alıyor. Bursa 1 milyar dolar aylık ihracat ile Ekim ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci ilimiz oldu. Kocaeli 829 milyon dolar aylık ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Kocaeli’yi, İzmir, Ankara, Manisa, Gaziantep, Denizli, Sakarya ve Hatay takip ettiler.
ÜMİT KIZILTEPE/SİVAS |
02.11.2010 |