Anız yangınları verimi düşürüyor |
Her yıl uyarılara rağmen tarlalarda kalan hububat saplarının yakılması, toprağın biyolojik dengesini bozuyor. Yakım esnasında toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin değiştiğini vurgulayan uzmanlar, yangınlar sebebiyle toprak verimliliğinin yüzde 10 ile 20 arasında düştüğünü bildirdi. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, tohum yatağını iyi hazırlayabilmek için tarlada kalan sap ve saman artıklarının parçalanarak toprağa karıştırılması gerektiğini vurguladı. Bazı çiftçilerin kısa vadede ucuz ve kolay gibi görünen yolu tercih ederek tarladaki anızları yaktığını ve böylelikle tohum yatağını hazırladıklarını ifade eden Başkan Motuk, anız yakma yönteminin uzun vadede pahalı ve geri dönüşü olmayan zararlar doğuracağı uyarısında bulundu. Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarının yakılmasının modern tarımda yanlış olduğunu vurgulayan Motuk, şunları kaydetti: “Yakım esnasında toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değişiyor, Toprağın biyolojik dengesi bozuluyor. Bu durumun toprak verimliliğini yüzde 10 ile 20 arasında düşürdüğü Trakya’da yapılan bir araştırmada ortaya çıkmıştır.” Toprak verimliliğinin düşmesi bir sonraki yıl yapılacak üretimde daha fazla gübre kullanılmasına neden olduğuna dikkat çeken Motuk, bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını söyledi. Motuk, anızla ilgili çiftçilerin daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. |
22.09.2010 |