Kuru üzümde atık yağ mı kullanıldı? |
MANİSA Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, kuru üzümde atık yağ kullanıldığı yönündeki iddialara cevap verdi. İddialara sert tepki gösteren Koşar, her yıl ‘’işler yolunda gitmeye başladığı zaman mutlaka birilerinin tekere çomak soktuğunu’’ öne sürdü. Koşar, bunun kendilerini üzdüğünü ifade ederek, şu görüşleri bildirdi: ‘’Hasat mevsiminin arifesinde bir vatandaşımızın çıkıp da ‘Atık yağlarla, hoş olmayan yağlarla bu üzümler savruluyor, bu üzümler kurutuluyor, bu üzümler bandırılıyor’ demesi, çiftçiye, tüccara, ihracatçıya, her şeyi bu kadar uğraş isteyen bu ürüne saygısızlık diye nitelendiriyorum. Eğer bu arkadaşlar bunlarda samimiyse, bu lafın arkasında duruyorlarsa ben o insanların vatandaşlığında da şüphe ederim. Çünkü üzüm başka ürüne, meyveye benzemez. Tamamen emek isteyen, tamamen hava şartlarına, güneşe, bilgi ve beceriye bağlı farklı bir üründür. Üzüm, Manisa’daki bu ortamda, Menemen’den Alaşehir’e kadar olan bölgede yaradanın bize ikramıdır. Bu ikramı en iyi şekilde sunmaya çalışan çiftçinin özen gösterdiği, kalıntı bırakmayan ilâçların kullanıldığı, bu konuda yüzde 100 başarı sağlandığı bir ortamda, bu işle hiç ilgisi, bilgisi olmayan bir insanın böyle iddialarda bulunması bizi çok üzdü. İnşallah o talihsiz açıklamayı arkadaşımız geriye alır, hem vatanına hem emeğe hem de çiftçimize ihanet etmemiş olur diye düşünüyorum.’’ Kullanılan yağ konusunda da açıklama yapan Koşar, üzüm kurutmada zeytinyağı kullanıldığını kaydetti. Koşar, şöyle konuştu: ‘’Bandırma yapılırken bunun içine yağ konuyor, doğrudur. Ama benim çiftçim emeğine öyle özen gösteriyor ki, evinde yediği zeytinyağından bir fincan veya bir çay bardağı o posatanın içine koyuyor. Bu ne saklıdır, ne gizlidir, ne de ayıptır, doğrusudur. Üzümün iyi kurutulması için en iyi şekilde güneşi algılaması için bu yıllardan beri yapılan uygulamadır. Çiftçi kalkıp da bir fincan yağ için emeğine saygısızlık etmez.’’ |
21.09.2010 |