23 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bu köyde “hareket” var

KÖY hayatından örnekler taşıyan Anadolu Müzesini Burhaniye’ye taşıyan Nurdaş Yılmaz, ‘Bizim Köy Etnografya Galerisi’ adını verdiği müzesini gezen herkesin, kendi köyünden bir şeyler bulabileceğini ifade ediyor.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Öğretmenler Mahallesi yakınındaki E-87 Karayolu üzerinde 300 metrekare kapalı alana kurulan müzede sergilenen bütün unsurlar hareketli.

Galerinin kurulduğu arazide bulunan zeytin ağaçlarını budayıp koruma altına alan Nurdaş Yılmaz, 27 yıllık bir birikimin eseri olarak bu galerinin ortaya çıktığını belirterek, Ordu Mesudiye’den getirdiği, Yeşilce beldesinde bulunan hareketli Bizim Köy Etnoğrafya Galerisi’nin montajının yaklaşık 4 ayı bulduğunu ve kendisine 500 bin TL’ye mal olduğunu bildirdi.

Yöresel eşyalar, eski yöntemlerle ağaç kesen, halı dokuyan, karasabanla çift süren insan figürleri, tarihî tarım aletleri, doldurulmuş hayvanlar, minyatür çeşmeler ile değirmenlerin yer aldığı müzedeki hayvanlardan insanlara kadar bütün her şey elektrikli motor sayesinde hareketlendirilmiş müzeyi gezmeye gelenler, kapıdan içeri girdiklerinde sergilenenlerin sıradan bir müze görünümünde olan ancak, tahta çitlere yerleştirilmiş sensorlar sayesinde sergi alanına yürüdüklerinde hareketlenen insanları, hayvanları ve eşyaları görünce farkı anlıyor. Hareketli müzede sergilenen un değirmeninden, keçiden süt sağan kadına, Kur’ân-ı Kerim okuyan hocadan beşik sallayan hareketli kadın figürlerine, ağaç kesen marangoz figürlerinden bulgur öğüten kadına kadar zengin bir Anadolu geçmişini günümüze taşıyor. Çocukluğunda, büyüdüğü aletlere büyük hevesi olduğunu ve bu heves dolayısıyla bu müzeyi oluşturma kararı aldığını kaydeden Nurdaş Yılmaz, “Bu müzedeki her şeyi köyde tek tek biriktirdim. 27 senedir biriktirdiğim eşyaları hareketli yapmaya başladım. Köy yaşantısının tam gerçeğine yakınını yapalım diye karar verdik. İnsanlar nasıl yaşamış, nasıl kazanmışlar, bu duruma nasıl geldiklerini görsünler kurduk.” dedi.

Müzenin içinde bulunan figürleri yapan ve onlara hareket veren usta Ertan Güven de yaptıklarını heyecanla anlattı. Güven, aşağı yukarı 9-10 senedir müzeyi bu hale getirmek için uğraştıklarını, montajının da 3-4 ay sürdüğünü söyleyerek, burada sergilenenlerin nasıl yapıldığını anlattı.

Müzeyi gezmeye gelenler de kendi köylerinden bir şeyler bulduklarını, 50-60 yıl geriye gittiklerini belirterek, herkesin burasını gelip görmesi için tavsiye ettiklerini ifade etti. Nurdaş Yılmaz, bölgenin başta zeytin ve zeytinyağları olmak üzere tanıtımı yapmayı amaçlıyor.

23.07.2010


 

'Tarihi gün yüzüne çıkarmak yürek ister’

BURSA'YA gelirken omuzlarına ağır bir yük aldığını hatırlatan Modacı Faruk Saraç ise, tarihi gün yüzüne çıkarmanın bilgi ve yürek istediğini ifade etti.

Bugüne kadar meslek hayatında çıtayı hep en üstte tutmaya çalıştığını dile geren Saraç, “Bu işe talip olduğumda, ‘eserin sahibi Bursa, ben sadece yapmaya geliyorum’ demiştim. Düzenleyeceğimiz moda günleri kapsamında Bursaspor’un forması, kaşkolları burada tasarlanacak. Bu projeye Bursa sahip çıkarsa ben varım, Bursa yoksa, zaten yapacak bir şey yok. Yetim çocuklar burada İngilizce öğrenecek, eğitim alacak. Burası tam anlamıyla modanın Oxford’u olacak” dedi. Eylül ayında eğitim vermeye başlayacak olan Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu, bu yıl 400 öğrenci alacak. 80 öğrencinin Faruk Saraç Vakfı’ndan burslu olarak eğitim göreceği okulda, Moda Tasarım, Dış Ticaret, Lojistik ve İşletme Yönetimi bölümlerimde eğitim verilecek.

23.07.2010


 

Fabrika-i Hümayun açılıyor

BURSA Büyükşehir Belediyesi ve Modacı Faruk Saraç’ın işbirliğiyle gerçek kimliğine kavuşan ve Cuma günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak olan Fabrika-i Hümayun’da Cuma günü Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı tören için son hazırlıkların yapılıyor.

Faruk Saraç’ Tasarım Meslek Yüksekokulu olarak eğitim amacıyla kullanılacak tarihî binada modaya yön verileceğini hatırlattı. Modacı Faruk Saraç’ın gayretleriyle restorasyonun hızlı bir şekilde tamamlandığını dile getiren , “Kültürümüzde önemli bir yeri olan ipeği yeniden ülke gündemine taşıyacak olan bu eser Cuma günü Başbakan tarafından açılacak. Bu sebeple zeminden bina içine kadar yoğun çalışma devam ediyor. Kozadan tasarıma kadar ipeğin bütün aşamalarının gençlere öğretileceği bu eserin bir eğitim kurumu olarak işlevlendirilmesi de ayrı bir önem taşıyor.

Bursa / Hüseyin Hiçdurmaz

23.07.2010


 

Tarihî köprü için tarihî adım

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e bağlı Kutluca Köyü’nde bulunan tarihî taş köprünün korunması amacıyla yeni bir köprü inşa edecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu kez Körfez ilçesine bağlı Kutluca Köyü’nde bulunan Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kaldığı bilinen tarihî taş köprüyü korunması amacıyla araç trafiğine kapatarak aynı yere yeni bir köprü yapacak. Halen araç ve yaya trafiğine açık olan taş köprü yeni köprünün açılmasıyla birlikte kullanılmayacak ve koruma altına alınacak.

11 metre genişliğinde 24 metre uzunluğunda yapılacak yeni köprü ise hem yaya, hem de araç trafiğine uygun olacak. Köprüye yaya korkuluğu ve kaldırım da yapılacak. Söz konusu çalışma için ihale 4 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00’da Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında gerçekleştirilecek. Köprünün işin tesliminden sonra 6 ayda tamamlanması hedefleniyor.

23.07.2010


 

Prens Adaları’nda ilk festival

BU YIL ilk kez düzenlenecek olan, “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali; 30 Temmuz – 1 Ağustos tarihleri arasında, Büyükada’da gerçekleşiyor. Festival, 30 Temmuz 2010, Cuma günü Büyükada’nın farklı mekânlarında gerçekleştirilecek etkinliklerle kapılarını san'atseverlere açacak.

Prens Adaları’nın ilk festivali olma özelliği taşıyan organizasyon; 1 Ağustos 2010, Pazar gününe dek birbirinden renkli faaliyetlerle devam edecek. Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve Deniz Otobüsü İskelesi’nin önündeki büyük alanın kullanılacağı ve bunun yanında adanın birçok mekânının da değerlendirileceği “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında; müzik, edebiyat, resim, fotoğraf, sahne ve gösteri san'atları ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak.

23.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.