Karpuz tarlada kaldı |
Çukurova’da ilk hasat döneminde dekarı 2 bin 500 ve 3 bin lira arasında alıcı bulan karpuza son dönemde alıcı çıkmayınca fiyatı 5 kuruşa kadar düştü. Alıcı çıkmaması nedeniyle üreticiler, ürünü hasat etmeyerek tarlada bıraktı. Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Adana ve çevresinin Türkiye’nin karpuz üretiminin dörtte birini karşıladığını söyledi. Yöredeki yıllık üretimin 800 ve 1 milyon ton arasında değiştiğini belirten Tezcan, Türkiye’de, ilk ürün hasadının da Adana’da yapıldığını bildirdi. İlk hasat döneminde dekarı 2 bin 500 ve 3 bin lira arasında değişen karpuzun fiyatının sürekli gerilediğini belirten Tezcan, ‘’Hasat yoğunluğuyla birlikte ürünün fiyatı önce dekarda bin TL’ye, kilogram fiyatı ise 25 kuruşa, son dönemde ise 5 kuruşa kadar geriledi. Hatta ürüne fiyat bile veren olmuyor. Tarlada hasat edilmeyen karpuz manavlarda ise kilogramı 20-30 kuruş arasında satılıyor’’ dedi.Tezcan, alıcı çıkmaması sebebiyle üreticilerin, ürünü hasat etmeyerek tarlada bıraktığını ifade ederek, ürünün tarlada kalmasının en önemli sebebleri arasında havaların geçen yıllara göre daha serin geçmesine bağladı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de, talep azlığı sebebiyle geçen yıllara oranla bu yıl üreticilerin karpuzdan zarar ettiğini söyledi. |
20.07.2010 |