Yurt Haber |
Vatandaşa ucuz et uyarısı |
Etİ düşük fiyattan satmak amacıyla sağlığa zararlı uygulamaların olabileceği, vatandaşların ucuza satılan et ve et ürünlerine karşı dikkatli olması gerektiği bildirildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, her sektörde art niyetli kişilerin hileli ve kaçak satış yaptığını, söz konusu gıda sektörü olunca bu durumun sağlık açısından önemli riskler ortaya çıkardığını belirtti. Son dönemlerde etin yüksek fiyatlardan satılması nedeniyle bu sektörde de fiyatı ucuzlatmak ve tüketiciyi çekmek amacıyla farklı uygulamaların yeniden gündeme geldiğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: ’’Geçmişte, bonfile ve kuşbaşı olarak satılan kırmızı ete ‘’suprex’’ adlı bir madde enjekte edip, yüzde 20 oranında su emdirerek etin kilosunu arttırma gibi yöntemlerin uygulandığı yönünde iddialar ortaya çıkmıştı. Böyle bir ürün, aynı miktardaki normal ete göre besin değeri açısından daha düşük olacağı gibi kullanılan maddenin sağlık açısından etkisinin ne olacağı da meçhul. Tüketiciler, bugün et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, bu tür hileli satışlarla karşılaşma endişesi yaşıyor.’’ Kıyma ve köftede de ‘’soya’’nın dolgu malzemesi olarak kullanılabildiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti: ‘’Vatandaş, ete para verdiğini düşünüyor, ama soya alıyor. Zaten soyanın da GDO’suz türüne rastlamak mümkün değil. İnsan sağlığı riske atılmış oluyor. Yani et değil, hastalık ve risk satın almış oluyor. Bu soya katkısı sadece kıyma ve köftede değil, salam, sucuk ve sosiste de kullanılabiliyor.’’ Tüketicilerin, bu tür ürünlerden kaçınmak için özellikle ucuz fiyatlı et ve et ürünlerine karşı iyi bir araştırmacı ve ‘’etiket okuyucusu’’ olması gerektiğini vurgulayan Kaya, ‘’Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretimden satış aşamasına kadar denetimi artırmalı. Kaçak ve merdiven altı üretimin önüne geçmeli. Bu tür ürünleri satan firma, market, kasap sıkı şekilde denetlenmeli’’ dedi. |
02.07.2010 |