‘Transfer memur’ dönemi |
DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören 23 maddelik kanun tasarısının bugün TBMM’ye gönderileceğini bildirdi. Başbakanlık’ta konuya ilişkin bir toplantı düzenleyen Yazıcı, tasarı ile 1965 yılında çıkarılan, ancak daha sonraki yıllarda kısmi değişikliklere tabi tutulan Devlet Memurları Kanunu’nda yeni düzenlemelere gidileceğini söyledi. Kamu çalışanlarının yüzde 62’sini devlet memurlarının oluşturduğunu belirten Yazıcı, halen devlette çalışan 1 milyon 769 bin 730 memurun yüzde 66’sının erkek, yüzde 34’ünün ise kadın olduğunu söyledi. Memurların 244 bin 500’ünün merkezde, 1 milyon 517 bin 359’unun ise taşrada istihdam edildiğini kaydeden Bakan Yazıcı, memurların 13 bin 175’inin de kariyer uzmanı ve uzman yardımcısı olarak görev yaptığını bildirdi. Diğer çalışanlarla birlikte kamuda istihdam edilen personel sayısının 2 milyon 824 bin 430’a ulaştığını ifade eden Yazıcı, günümüzde en düşük memur maaşının 1254 lira en yüksek maaşın 5789 lira, ortalama maaşın da 1529 lira olduğunu vurguladı.
TASARI NE GETİRİYOR? Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı, hamile memurların çalışma şartlarını yeniden düzenleyen tasarı ile babalık, özür ve refakat izninin uygulamaya konulacağını, emeklilik ve ölüm izninde alanın genişletileceğini, disiplin cezalarının yeni esaslara bağlanacağını, disiplin sisteminin de yeniden düzenleneceğini söyledi. Mevcut sicil sistemini yürürlükten kaldıracak yeni tasarının amirlerin yanı sıra vatandaşa fiili saldırıda bulunan devlet memurlarının da memuriyetten ihracını öngördüğünü bildirdi. Yazıcı, yeni düzenleme ile kamu yönetiminde müsteşar, başkan, genel müdür gibi üst düzey yönetim kadrolarında özel sektördeki nitelikli personelin çalıştırılmasının da önünün açıldığını kaydetti. Kariyer uzman yardımcılığındaki düzenlemeler ile de uzman yardımcıları arasındaki ücret farklılıklarının hemen, uzmanlar arasındaki ücret farklılıklarının ise 3 yıllık geçiş süresinde ortadan kaldırılacağını söyledi.
MEMURLAR TASARIYA KARŞI Memur sendikaları tasarıya karşı olduklarını belirtiyor. NTV’nin canlı yayınına katılan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız şunları söyledi: “Sendikalardan kaçılırlarak, hükümetin kozmik odasında hazırlanan tasarı şekline dönüştürüldü. Tasarıda, özel sektörden yönetici ithal edilmesi konusu var. Bu da kamu hizmetlerinin siyasileştirilmesi anlamına gelir ve kamu hizmetinin siyaset amacıyla kullanılmasına yol açar. Bunun hiç tartışılmadan kapalı kapılar ardında kanuna yerleştirilmesinin kabul edilmesi mümkün değildir. Yönetici ithalatını kabul etmemiz mümkün değil.” KESK Başkanı Sami Evren de, “Olumlu değerlendirmemiz mümkün değil. Siz kamuyu tasfiye etmeyi hesaplıyorsanız burada toplumsal yarar yoktur. Mevcut yasa tasarısı bizimle paylaşılmamıştır, uluslararası sermayenin programına uygun bir yasa tasarıdır. Biz kamuyu tasfiye ettirmek istemiyoruz” diye konuştu. |
10.06.2010 |