26 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Türkiye’nin ihracatını Yunanistan engelleyebilir

Türkıye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomi bülteninde Türkiye ekonomisinde krizden çıkış yönündeki işaretlerin güçlendiği belirtildi. TİSK, Mayıs ayı verilerine ilişkin ‘’aylık ekonomi bültenini’’ yayımladı.

Bültende, Türkiye ekonomisinde krizden çıkış yönündeki işaretlerin güçlendiği, özellikle sanayi üretiminde baz etkisi ile de olsa ortaya çıkan artışın geleceğe ilişkin umutların tazelenmesine sebep olduğu ifade edildi. Buna karşın büyüme dönemlerinde ekonominin kronik sorunları olan bütçe açığı ve cari açığın hızla artmasının, kriz sürecinde yapısal sorunları çözme konusunda kalıcı politikalar üretilemediğini, özellikle enflasyon oranındaki artışın kaynaklarına bakıldığında, ekonomide sektörler arasında bağlantıları kurmada başarısız kalındığını gösterdiği kaydedildi.

Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyebilecek en önemli gelişmenin Yunanistan’daki krizin derinleşmesi olduğu ifade edilen bültende, Yunanistan’ın Türkiye’yi bu kadar ilgilendirmesinin ardında temelde iki sebebin yattığına işaret edildi.

Söz konusu iki sebebin, ‘’Krizin kurlar üzerindeki etkisi’’ ve ‘’Krizin faiz oranları üzerindeki etkisi’’ olarak belirtildiği bültende, şöyle denildi: ‘’Yunanistan’daki krizin derinleşmesi, Avro’nun Dolar karşısında değer yitirmesine neden olacaktır. Bu da ihracatının yarısını Avro üzerinden yapan Türkiye'nin dolar cinsinden ihracatının düşmesi sonucunu doğuracaktır. Krizin faiz oranlarını yükseltmesi ile uluslar arası piyasalarda faizler yükselecek, bu yükseliş doğal olarak Türkiye'deki faiz oranlarını da aynı yönde etkileyecektir.’’

İstihdamda tarımın rolü

-2010 yılı Şubat döneminde istihdam edilenlerin sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 488 bin kişi artarak, 21 milyon 267 bin kişiye ulaştığı, ancak istihdamdaki bu artışta öncü rolü tarım sektörünün üstlendi.

-Et fiyatlarındaki artışın nedeninin özellikle 1994 ve 2001 krizleri sonrası uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının bir sonucu olduğu, büyük ve küçük baş hayvan sayısının o tarihlerden bu yana ciddî biçimde azaldı.

-2010 yılının ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerdeki artışın nedeninin talep yönlü değil, maliyet yönlü.

-Malî kural düzenlemesi popülist maliye politikalarından çok zarar gören Türkiye ekonomisi için isabetli bir düzenleme olmakla birlikte, uygulanmasını da izlemek gerekmekte.

26.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Konut fiyatlarında artış bekleniyor

  Doğu Akdenizli iş adamlarından Şam’a direkt uçuş isteği

  FİSKOBİRLİK’in hedefi 50 bin ton fındık alımı

  Petrol fiyatları 68 dolara geriledi

  Türkiye’nin ihracatını Yunanistan engelleyebilir

  Büyükekşi’ye Orta Anadolu’dan destek

  Demir fiyatları ucuzladı

  KOBİ’ler: İşsizlikle mücadeleyi desteklemeliyiz

  Çiftçi, tarımı hâlâ IMF’nin yönettiğine inanıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.