Güncel |
İŞSİZLİK VE ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ |
AB'nin yeni üyeleri arasında yer alan ve bazı açılardan Türkiye ile arasında benzerlikler bulunduğu söylenen Polonya'da halkın hemen her kesimi birlik üyeliğinden memnun. AB üyeliği, ülke ekonomisine sağladığı olumlu etki olarak, işsizlik ve altyapı sorunlarına çözüm getirmiş görünüyor. YOKSULLUKTAN GELİŞMİŞLİĞE
1999'da kurulan Podlaskie eyaleti, AB fonları sayesinde yoksulluktan gelişmişliğe geçişin en güzel örneği. Eyalet Sekreteri Kurpievski, AB üyeliğinden önce kalkınma dinamiğinin çok düşük olduğu eyalette belgesel film yapımı, insan kaynakları ve tarıma ayrılan fonlarla durumun değiştiğini söyledi.
MÜSLÜMANLARIN İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ
Ülkede dikkat çeken bir diğer konu da Müslümanların ibadetlerini özgürce yerine getirmeleri, toplumun diğer dinlere mensup üyeleriyle hoşgörü ve uyum içinde yaşamaları. Podlaskie eyaletinde iki cami var, 1991'de Gdansk'da yeni bir cami açıldı ve Müslümanlar kiliselerle yakın işbirliği içinde.
İstibdat ve işsizliği AB üyeliği ile aştılar
AB’nın yeni üyeleri arasında yer alan ve bazı açılardan Türkiye ile arasında benzerlikler bulunduğu söylenen Polonya’da halkın hemen her kesimi birlik üyeliğinden memnun. AB üyeliğinden önce birliğin eski üyeleri arasında diğer adaylarla kıyaslandığında yoksul olması sebebiyle fikir ayrılıklarına sebep olan Polonya’da AB üyeliği, işsizlik ve alt yapı sorununa çözüm olmuş görünüyor. AB’ye bağlı Avrupalı Gazeteciler Merkezi’nin Türk gazeteciler için düzenlediği seminer çerçevesinde görüşülen yetkililer, AB üyeliği hakkında ağırlıklı olarak olumlu konuştular.
YOKSULLUKTAN GELİŞMİŞLİĞE ADIM Polonya’nın 1999 yılında kurulan Podlaskie eyaleti, AB fonları sayesinde yoksulluktan gelişmişliğe doğru atılan adımın en güzel örneğini teşkil ediyor. Podlaskie Eyaleti Sekreteri Andrzej Kurpievski, ülkeyi ziyaret eden Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda, 2004-2006 yılları arasında eyaletin AB fonlarının kullanımı açısından, ülkede birinci sıraya yerleştiğini, fonların, belgesel film yapımı, insan kaynakları ve tarım faaliyetlerine ayrıldığını, fonlardan faydalananların da sırasıyla yerel idareler, girişimciler, kurumlar ve okullar, dernekler, çiftçiler ve kilise olduğunu söyledi. Kurpievski, Podlaskie eyaletinde AB üyeliğinden önce kalkınma dinamiğinin çok düşük olduğunu, şehirlerde altyapının yaşayanların ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, “Geçmişte Bialystok’ta yaşayanlar, alışveriş için Varşova’ya giderken, şimdi Belarus’tan bize alışveriş için geliyorlar. Eyaletin başkenti Bialystok, Polonya’nın en rahat yaşanabilir şehirlerinden biri oldu” dedi. AB fonları sayesinde eyalette halk otobüslerinin satın alındığını, havaalanı ve Podlaskie Operası’nın yapımına başlandığını ifade eden Kurpievski, eyaletin önemli bir geçim kaynağı olan tarım sektöründe AB’den alınan fonlarla büyük gelişme yaşandığını ifade etti ve tarımla uğraşan çiftçiler arasında yabancıların bulunduğuna, bu kişilerin de AB fonlarından doğrudan yararlanabildiklerine dikkat çekti. POLONYALI MÜSLÜMANLAR ÖZGÜR CE İBADET EDİYOR Polonya’da bir diğer dikkat çeken konu da Müslümanların ibadetlerini özgürce yerine getirmeleri, toplumun diğer dinlere mensup üyeleriyle neredeyse tam bir hoşgörü ve uyum içinde yaşamaları. Bialystok’taki Polonyalı Müslümanlar Birliğinin kadın başkanı Halima Szahideviç, Podlaskie eyaletinin başkenti Bialystok’ta Türk gazetecileri ağırlayarak, Polonya’nın kendilerine karşı her zaman hoşgörülü davrandığı söyledi. Szahideviç, “Atalarımız, Polonya ordusuna hizmet etti. 600 yıl boyunca Polonya’nın siyasi durumu değişikliklere uğradı, ancak bizim durumumuzda bir değişiklik olmadı” dedi. Eyalette şu anda biri Kurşunyani, diğeri Bohomiki’de olmak üzere iki caminin bulunduğunu, 1991’de Gdansk’da yeni bir caminin açılışının yapıldığını ifade eden Szahideviç, Katolik ve Ortodoks kiliseleriyle sıkı işbirliği içinde olduklarını söyledi.
GÖÇ KITA DIŞINDAN İÇİNE KAYDI
Öte yandan AB’ye üyelikten önce kıtalararası göç etmeyi tercih eden Polonyalıların, üyelikten sonra kıta içinde yer değiştirmeyi tercih ettiği belirtildi. Göç Araştırmaları Merkezinde görevli doktor Izebala Grabovska-Lusinka, 1993 yılında kurulan merkezi ziyaret eden Türk gazetecilere yaptığı sunumda, Polonya’dan yurt dışına giden, Polonya’ya gelen ve eve geri dönen göçmenlerin hareketlerini izlediklerini söyledi. Grabovska-Lusinka, AB üyeliğinden sonra Polonya’dan diğer ülkelere göçün, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan kadar büyük olmadığını, üyelikten önce mevsimlik göçler söz konusuyken, üyelikten sonra daha uzun süreli göçlerle karşılaşıldığını kaydetti. |
18.05.2010 |