‘Kriz AB’ye yayılacak’ korkusu |
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan’daki borç krizinin, Avrupa’nın geri kalanına yayılma riski bulunduğunu söyledi. IMF Başkanı, Fransız gazetesi Le Parisien’e verdiği demeçte, Yunanistan’daki krizin, Fransa, Almanya gibi büyük ülkelere yayılma riski bulunmadığını da söyledi. Avrupa’da tetikte olunması gerektiğini belirten Dominique Strauss-Kahn, yayılma riskinden çekinen Portekiz’in tedbirler almaya başladığını vurguladı. ‘’Yunanistan iflasın eşiğine gelmişti’’ diyen Kahn, ‘’yakında maaşları da ödeyemeyeceklerdi’’ şeklinde konuştu. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, avro bölgesinden bir tek ülkenin bile avrodan çıkması halinde, bunun avronun sonu olabileceğini de vurguladı. Öte yandan, Avrupa’da kaygıların devam etmesi nedeniyle, avro, ABD Doları karşısında son bir yılın en düşük düzeyine indi. Avro-dolar paritesi 1,30’un altına inerek 1,2978’den işlem görmeye başladı. Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen de, Yunanistan’daki borç krizinin, halen Portekiz ve İspanya’ya sıçrama riskinin bulunduğunu söyledi. Jyrki Katainen, Yunanistan’daki kriz ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Avrupa’daki ekonomilerini birbirine çok bağlı olduğunu belirterek, bir ülkedeki malî sorunun, diğer bir ülkeye sıçrama riskinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Finlandiya Maliye Bakanı, yardım paketi ve tasarruf tedbirlerinin Yunanistan için en önemli unsur olduğunu belirtirken, piyasaların, bu yardım paketinin onaylanmama riski nedeniyle halen sakinleşmediklerini söyledi. Katainen, Yunanistan’a yardım paketinin Yunan Parlamentosu tarafından onaylanması halinde bile diğer ülkelerin ne kadar güçlü olduğunun açık olmadığını vurguladı.
“Avrupa’nın geleceği bu yardıma bağlı”
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’a yapılacak yardım için Federal Meclis’ten (Bundestag) destek istedi. Merkel, dün Federal Meclis’te yaptığı hükümet açıklamasında, Yunanistan’a yapılacak milyarlarca avroluk yardımı savunarak, Avrupa’nın ve Almanya’nın geleceğinin bu yardım paketine bağlı olduğunu söyledi. Yardımların Almanya ve Avrupa için büyük önem taşıdığını ve ülkesinin Yunanistan’a, içinde bulunduğu zor durum sebebi ile yardım ettiğini belirten Merkel, “Verilecek kredi için, vergi ödeyenler, yani biz hepimiz kefiliz” dedi. Yunanistan’a yardımı geciktirdiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Merkel, AB’nin bir yol ayrımında bulunduğunu, hızlı bir şekilde yardım edenin değil, AB sözleşmeleri ve ulusal yasalara riayet edenin iyi bir Avrupalı olduğunu söyledi. Yunanistan için hazırlanan yardım paketinin bütün avro bölgesini destekleyeceğini ifade eden Merkel, aldıkları yardım kararıyla avro para birimini koruduklarını, ikinci bir malî krizin Almanya’da refah düzeyinin gerilemesine ve işsizliğin artmasına sebep olacağını kaydetti.
AB SÖZLEŞMELERİ DE DEĞİŞTİRİLEBİLİR
Avroyu kullanan ülkelerin bu krizden ders çıkarması gerektiğini ifade eden Merkel, geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmaması gerektiğini belirtti. Bu krizden çıkarılacak ders sonucunda AB sözleşmelerinin de değiştirilebileceğini kaydeden Merkel, sürekli bir şekilde açık veren ülkelerin geçici olarak oy kullanma hakkının elinden alınabileceğini, AB yardımlarının kısılabileceğini ve çok acil durumlarda bir üye ülkenin iflâsı işlemlerinin yapılabilmesi gerektiğini kaydetti. Sorunların çözümünün Yunanistan’da olduğunu, Yunanistan’ın kapsamlı ve azami bir çaba harcamayı taahhüt ettiğini ifade eden Merkel, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun bu programı gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi. Yunanistan için hazırlanan yardım paketi konusunda Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) Cuma günü oylama yapacak. Yardım paketinin kabul edilmesi durumunda, avro kullanan ülkelerin Yunanistan’a vereceği toplam 80 milyar avroluk kredinin 22,4 milyar avroluk kısmını Almanya üstlenecek.
Avro bölgesi tahminlerin üzerinde büyüyecek
AB Komisyonu, 16 üyeli avro bölgesinin geçen yıl yüzde 0,7 oranında olan 2010 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminini, yüzde 0,9’a yükseltti. Avro bölgesinin, İspanya, Yunanistan ve İrlanda’daki daralmadan olumsuz etkileneceği de belirtildi. AB’nin yüzde 1 oranında büyüyeceği belirtilirken, büyüme performansının, bütçe açıklarını daraltıcı malî tedbirlere bağlı olduğu vurgulandı. AB’nin toplam kamu finansman açığı, 2008 yılından bu yana üçe katlandı ve AB’de bu yıl, Millî Gelirin yüzde 7,2’si, avro bölgesinde ise yüzde 6,6’sı oranında gerçekleşmesi bekleniyor. En yüksek kamu açığını, yüzde 12 oranla İngiltere’nin vermesi bekleniyor. İrlanda’nın açığının yüzde 11,7, İspanya’nın yüzde 9,8 ve Yunanistan’ın da yüzde 9,3 oranında olacağı tahmin ediliyor. |
06.05.2010 |