Kültür-Sanat |
Kırıkkale Bediüzzaman’a koştu |
YENİ Asya Gazetesi Kırıkkale Temsilciliği ile Risale-i Nur Enstitüsü tarafından organize edilen ve Bediüzzaman Haftası kapsamında düzenlenen “Dünya Barışı ve Gençlik” konulu konferans yoğun ilgi gördü. Programa çok sayıda vakıf ve dernek temsilcisi, sivil toplum örgütü, siyasî parti temsilcisi ve basın mensubu katıldı. Kur’ân tilâvetiyle başlayan konferansın açış konuşmasını yapan Hüseyin Kazan, “Bediüzzaman’ın hayatı incelendiğinde istikbale ait verdiği haberlerin bir bir ortaya çıktığı görülecektir. Bunun nedeni ise kaynağının Kur’ân oluşudur” sözlerine yer verirken, Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler sundu. Dünyanın barışa doğru gittiğini belirten Kazan, Rusya’daki İslâmî yönelişe değindikten sonra Bediüzzaman’ın “Hiçbir millet dinsiz olamaz, Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hırıstiyan da olamaz, ya İslâmla barış yapacak ya da tabi olacak” dedi. Açış konuşmasının ardından izletilen “Işık Doğudan Yükselir” adlı sinevizyon dinleyiciler tarafından büyük beğeni gördü.
BEDİÜZZAMAN AÇILIM PAKETİNİ O GÜN KOYMUŞ Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı yazar Halil Uslu, Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler verirken Bediüzzaman’ın ilk meclisteki konuşmasına değindi. “Bediüzzaman on maddelik bir beyanname neşreder. Bu devletin bekası için takdim eder. Bugün adına açılım paketi deniliyor. Bediüzzaman o gün açılım paketini onların önüne koymuş ve şarka doğru yola çıkmıştır” diyerek, Bediüzzaman’ın bununla da yetinmediğini belirten Uslu, Doğuda bulunan aşiretlerle görüştüğünü ve Münâzarât adlı eserin ortaya çıktığını söyledi. Bediüzzaman’ın çıkış yolunu “Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal” diyerek ifade ettiğini ve yeni halin ise demokrasi, cumhuriyet ve meşrutiyet ile mümkün olabileceğini söyledi. ONUN KÖPRÜSÜ ASR-I SAADETE GÖTÜRÜYOR “Bediüzzaman gerçek cumhuriyetin temelinin Asr-ı Saadette olduğunu söylüyor. Şahit olarak Hulefa-i Raşidini gösteriyor. Onlar aşere-i mübeşşereye reisi cumhur idiler, diyor. İlk meclis Bedir muhaberesinde oluyor. O günden bugüne köprü işte Bediüzzaman. Onun köprüsüne binen Asr-ı Saadete gidiyor” sözlerinin ardından, Bediüzzaman’ın barış noktasında eşitliğin esas alınmasını öngördüğünü söyleyen Uslu, “Müsavat, fazilet ve şerefte değil, hukuktadır. Hukukta ise şah ile geda birdir. İşte Hz. Ali, Selahaddini Eyyubi ve Sultan Fatih!” Uslu, konuşmasının devamında Bediüzzaman’ın Uhuvvet Risâlesindeki formüllerine halen ulaşılamadığını belirttikten sonra “Türkiye’de kırk bir tane uluslar arası ilişkiler bölümü var. Aslında bu âyetler ve beyitler o bölümlerin istinat duvarı olması lâzım. O zaman dünyada barış tecelli edecektir” dedi.
BUGÜN MEDRESETÜZZEHRA UYGULANMALI Barışın ancak eğitimle olabileceğini kaydeden Uslu, Bediüzzaman’ın Medretüzzehra projesine de değindi. . Konferansın sunumunu yapan Mesud Nurver, dinleyicilerle çeşitli kesitler paylaşırken “Bediüzzaman, ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam, diyor. Vezirim dediği Zübeyir Gündüzalp, ceketini ters düz ederek giyerken, hürriyetinden asla taviz vermemiştir” diyerek Nur Talebelerinin hürriyet aşığı olduğunu belirtti. Konferans çıkışında katılanlara hediye olarak Yeni Asya Gazetesi ve dergileri, Uhuvvet ve Hastalar Risâlesi gibi çeşitli hediyeler verilirken, yapılan sergide Yeni Asya Neşriyat’ın ürünleri de satıldı.
FURKAN DEMİR- YASİN DOĞAN |
08.04.2010 |