24 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

12 EYLÜL ZİHNİYETİNİ TASFİYEDE YETERSİZ

Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, AKP'nin gündeme getirdiği anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül zihniyetini tasfiye etmede yetersiz kalacağını söyledi. Ertekin, paket için "Daha kararlı ve muhtevası çok daha içerikli ve kapsamlı olabilirdi" şeklinde konuştu.

HUKUK KÜLTÜRÜNDEN UZAKLAŞIYORUZ

HSYK Başkanvekili Özbek ile Yargıtay Başkanı Gerçeker'in sözlerini eleştiren Ertekin, "Değişiklik teklifinin anayasanın başlangıç ilkelerine aykırı olduğu tezini çok ciddî bir hukuksal yorum problemi olarak görüyorum. Son dönemde buna alıştık. Ama buna alıştığımız ölçüde hukuktan ve hukuk kültüründen uzaklaşıyoruz” dedi.

Paket, 12 Eylülü tasfİyede yetersİz

Demokrasİ ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, anayasa değişiklik paketinin 12 Eylül zihniyetini tasfiye etmede yetersiz kalacağını söyledi. Ertekin, “Daha kararlı, muhtevası çok daha kapsamlı olabilirdi” dedi. Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, AKP, 26 maddelik anayasa paketininin kararsız bir tasviye çabası içerdiğini kaydetti. 12 Eylül Anayasası’nı değiştirme girişimlerinden biraz daha farklı bir içeriği olduğunu anlatan Ertekin, ilk kez yargının dönüşümünü içeriyor olmasının çok olumlu bir şey olduğunu vurguladı. Paketi en genel bağlamda 12 Eylül’ü tasfiye etmede yetersiz gördüğünü dile getiren Ertekin, daha kararlı, muhtevası çok daha içerikli ve kapsamlı olabileceğini söyledi. Bugüne kadar hukuk reformuyla yetinilerek ilerlendiğini dile getiren Ertekin, “Ama hukuk reformun gerçek kalıcı sonuçlar doğurmadığı açık ve net bir şekilde ortaya çıktı. Bu durumda yapılacak en önemli şey, yargı reformu yapmak. Yargının hem kuruluşunun hem kendini yeniden üretme biçimlerine dönük bir politik müdahale gerekiyordu. Bu müdahale anlamlı bir başlangıç olarak görülebilir” diye konuştu.

Parti kapatmalarda Meclis denetiminin bulunmasının son derece yerinde olduğunu anlatan Ertekin, bazı kesimlerin bunu sanığın kendi hakimini seçmesi olarak algıladığını, ama bunun son derece yüzeysel bir değerlendirme olduğunu söyledi. Ertekin, şöyle devam etti: “Toplumun yargı erkinde, yargı yönetiminde, yargı süreçlerinde, bizzat milli egemenlik gereği kendi hakkını, kendi dileklerini, kendi iddialarını ileri sürme hakkının bir parçası olarak görmek gerekir. Bu anlamda topluma ve siyasete daha olumlu bir bakışın ifadesi olarak görülebilir. Bugüne kadar ki süreç, geleneksel yargı algısı toplumu ve siyaseti yargı örgütünden ve yargılama süreçlerinden uzak tutma üzerine şekilleniyordu. İlk defa bu geleneği kıracak içerik taşıyor.”

“BAŞLANGIÇ İLKELERİNE AYKIRILIK TEZİ”

DOĞRU DEĞİL

Son 5 -6 yıldır Türkiye’deki hukuk uygulamalarının dönüşüm süreci yaşadığını anlatan Ertekin, anayasa kültürünün öncelikle somut madddeler üzerinden bir yorum yapmayı gerektirdiğini belirtti. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in açıklamalarını eleştiren Ertekin, “Değişiklik teklifinin anayasanın başlangıç ilkelerine aykırı olduğu tezini çok ciddi bir hukuksal yorum problem olarak görüyorum. Son dönemde buna alıştık. Ama buna alıştığımız ölçüde de hukuktan ve hukuk kültüründen uzaklaşıyoruz. Bizzat hukukçular ve yargı eliyle uzaklaşıyoruz. Hem Kadir Özbek’in hem Hasan Gerçeker’in bu konuda yeni bir değerlendirme yapıp, bu hukuk dışı yorum yöntemlerinden uzak durmaları ve daha hukuk metodolijisine uygun, anayasa kültürüne uygun, anayasa yorum metodlarına uygun yorumlar geliştirmeleri lazım” diye konuştu.

“UZLAŞMA TEKLİFİ, APOLİTİK BİR TEKLİF”

Anayasa değişikliğinin uzlaşmayla yapılması yönündeki talepleri de değerlendiren Orhan Gazi Ertekin, siyasette uzlaşmanın son derece önemli ve gerekli bir yöntem olduğunu vurguladı. Ertekin, Türkiye’de uzlaşma çağrısının apolitik uzlaşma çağrısı olarak yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Uzlaşma belli bir politik programa dayanıyor. Politik programa dayanmayan bir uzlaşma olmaz. Taraflar politik programlarını koyarlar ve bunun üzerinden belli bir uzlaşma getirirler. Ama bugüne kadar hükümete dayatılan uzlaşma teklifi tamamen apolitik bir uzlaşma teklifidir. Muhalefet partilerinin uzlaşma teklifi, politikanın mantığına tamamen aykırıdır.”


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

24.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çetin Doğan üç ayrı hastaneye sevk edildi

  12 EYLÜL ZİHNİYETİNİ TASFİYEDE YETERSİZ

  Cami yaptırma derneği, kilise restorasyonu için başvurdu

  Mellado: Güvensizlik diyalogla aşılır

  “Dinlenme yapılmıyor”

  Medya Derneği kuruldu

  Şengün hakkındaki dilekçeler işleme konmadı

  “Başbuğ savcılara meydan okudu”

  Yeni, demokratik bir anayasa istiyoruz

  Keşke 5 maddenin dışındakileri değiştirebilsek

  Meclis’te olmazsa millete sunarız

  Cindoruk: Anayasayı değiştirmek Meclisin işi

  Afganistan’daki kazada iki Mehmetçik yaralandı

  Müsteşar toplantıyı terk etti, HSYK toplanamadı

  Cumhurbaşkanı Gül: Doğru olanı yapacağım

  Bahçeli: Referandum düello alanı değil

  Deniz Baykal: Tasarı, AKP prodüksiyonu

  Bediüzzaman coşkusu

  BUZULLAR HIZLA ERİYOR

  Su Günü’nde, Coca Cola’ya ‘kaynakları kirletme’ cezası

  Kese kâğıtlarını getirene bedava ekmek veriliyor

  Gladstone’un kütüphanesinde İslâmı okuma odası açıldı

  Said Nursî, The Times gazetesinde

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl