Üretici-market fiyat farkı yüzde 316’ları buldu |
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Şubat ayında marketlerde fiyatı en çok artan gıda ürünün yeşil fasulye, en çok düşen ürünün ise havuç olduğunu bildirdi. TZOB’un yaptığı araştırmaya göre, Şubat’ta üretici-market farkının en yüksek olduğu ürünlerde yüzde 315,9 ile armut, yüzde 299 ile domates, yüzde 289,8 ile ıspanak ve yüzde 287,9 ile elma ve yüzde 263,1 ile yeşil fasulyenin ilk sırada yer aldı. Şubat ayında market fiyatlarına bakıldığı zaman, 3 üründe fiyat değişimi olmazken, 6 üründe azalma, 20 üründe ise fiyat artışı meydana geldi, toz şeker, kuru fasulye ve nohut fiyatlarında değişim görülmedi. Yeşil fasulyede yüzde 58,3, sivri biberde yüzde 32,7, patateste yüzde 23,7, ıspanakta yüzde 23,1, patlıcanda yüzde 17,4, soğanda yüzde 16,8, domateste yüzde 13,9, dana etinde yüzde 7,2, armutta yüzde 4,6, kuru incirde yüzde 4,4, kuzu etinde yüzde 3,4, süttü yüzde 2,8, kuru kayısıda yüzde 1,8, kuru üzümde yüzde 1,5, pirinçte yüzde 1,3, fındıkta yüzde 1,2 fiyat artışı oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, olumsuz hava şartları sebebiyle ürün fiyatlarının artış gösterdiğini belirtti. |
02.03.2010 |