GAP’ta seracılık gelişiyor |
Şanlıurfa’da jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, 2010 yılında 2 milyon dolarlık domates ihracatı hedefleniyor. Türkiye’de hububat ve pamuk üretiminde ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa’da, son yıllarda jeotermal su kaynağının bulunduğu Harran Ovasındaki Karaali köyünde kurulan seralarda; domates, biber, salatalık ve iç mekân süs bitkisi üretimi de yaygınlaşıyor. Bu seralarda üretilen ürünler, kış aylarında bölgedeki illerde iç piyasaya sunumun yanı sıra Rusya ve Almanya gibi ülkelere de ihraç ediliyor. GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Müslüm Yanmaz, ‘’2010 üretim sezonu içerisinde 170 dekar serada üretime başlanmış olup, 60 dekar topraksız kültür üretimiyle salkım domates yetiştiriciliği yapılmakta, geri kalan 110 dekarda ise iç piyasa için biber, domates, salatalık, iç mekân süs bitkisi üretimi devam etmektedir. Sadece 60 dekarda bin 800 ton salkım domates üretimi gerçekleşmesi beklenmekte ve 2 milyon dolar ihracat hedeflenmektedir’’ dedi. |
02.03.2010 |