Güncel |
Meyve-sebze tüketimi kanseri önlüyor |
Uzmanlar, bireysel tedbirlerle kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını belirterek, günlük 80-100 gram kadar meyve veya sebze tüketiminin mide kanserine yakalanma riskini yüzde 30, günde ortalama 27 gram yüksek lifli gıdaların tüketilmesinin barsak kanseri riskini yüzde 20 azaltığını bildirdi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla, yaptığı açıklamada, birçok kanser türünden korunulabileceğini belirtti. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, alkol ve tütün kullanımından uzak kalınmasının, kanserden korunmada en önemli faktörler olduğunu vurgulayan Yalçın, kanserlerin yarıya yakınının önlenebilir olduğunu söyledi. Düzenli egzersiz yanında doğru beslenme ile sağlıklı kilonun korunmasının da kanser riskini önemli ölçüde azalttığına dikkati çeken Yalçın, şunları kaydetti: ‘’Araştırmalar, beslenme ile çeşitli kanserler arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Günlük 80-100 gram kadar meyve veya sebze tüketiminin ağız kanserleri için yüzde 20, mide kanseri için yüzde 30 kadar azalttığı çalışmalarla gösterilmiştir. Her gün yüksek lifli gıdalar (günde ortalama 27 gram) tüketilmesi barsak kanseri riskini yüzde 20 azaltmaktadır.” |
04.02.2010 |