Güncel |
Karadeniz’de üretilen kivinin hasadı başladı |
DOĞU Karadeniz’in ana tarım ürünleri olan fındık ve çaydan sonra tarımı benimsenen ve yöre insanına önemli miktarlarda gelir sağlamaya başlayan kivinin hasadına başlandı. Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, yaptığı açıklamada, yaklaşık 17 yıl önce tarımına başlanan kivinin, yörenin iklimini sevdiğini, buna bağlı olarak kivi tarımının geliştiğini belirtti. Kivinin üreticilere fındık ve çayın yanı sıra önemli miktarlarda ek gelir sağlamaya başladığını ifade eden Hakyemez, ‘’Anavatanı Yeni Zelanda olan kivi, uygun ikliminden dolayı yöremizi çok sevdi. Kivi tarımı Karadeniz sahillerindeki illerde yaygın olarak yapılmaya başlandı. Bununla birlikte kivi, şimdi yörenin önemli tarım ürünü haline geldi. Birim alanda fındık ve çaya oranla daha fazla gelir sağlaması üzerine yöre halkı kivi yetiştiriciliğini benimsedi’’ dedi. Hakyemez, Doğu Karadeniz insanını fındık ve belirli aralıklarla yapılan çay hasadından sonra şimdi de kivi hasadı heyecanı sardığını anlatarak, ‘’Her yıl yöre ekonomisine katkısını artırarak sürdüren kivi, bunu ek gelir kapısı olarak yapan vatandaşımıza katkı sağlamaya başladı. Giresun’da bundan iki yıl önce 2 bin 162 dekar olan kivi üretim alanı, bu yıl 4 bin dekarı aştı. Bu rakam her yıl yüzde 10’ları aşan bir oranda artmaktadır’’ diye konuştu. Giresun’da merkez ilçeyle birlikte Yağlıdere, Dereli, Keşap, Eynesil, Bulancak, Piraziz, Espiye, Görele, Güce, Doğankent, Tirebolu ve Çanakçı ilçelerinde kivi tarımının yapıldığını anımsatan Hakyemez, yörede bu yıl 4 bin ton dolayında kivi üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Hakyemez, yeni ürün kivi hasadına 15 Kasım itibariyle başlandı. Hasadının yaklaşık 3 hafta sürmesi bekleniyor. |
17.11.2009 |