Beyaz et sektörü AB’ye Türkiye’den önce girdi |
BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, ısıl işlem görmüş kanatlı ürünler için AB’ye ihracatın önünün açıldığını belirterek, Keskinoğlu ve Şeker Piliç’in ihracata başladığını, Pınar Hindi’nin numune gönderdiğini, Banvit ve Beypiliç’in ihracat için hazırlık yaptığını bildirdi. Canoler, AB’nin teknik olarak en az 70 derecede ısıl işlem görmüş ürünleri kabul ettiğini, bunun şartlı izin olduğunu belirtti. Canoler, sektör olarak asıl hedeflerinin çiğ piliç eti ihracatı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘’Teknik olarak kesimhaneler üzerlerine düşenleri yerine getirdi diyebiliriz. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da gıda laboratuvarlarında bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Ayrıca bazı hayvan hastalıklarıyla ilgili, yalancı tavuk vebası konusunda mevzuatın tamamlanması gerekiyordu. Bazı noksanlıklar vardı, onlar tamamlandı. Fakat şimdi AB bunun uygulanıp uygulanmadığını görmek istiyor.’’ Bu amaçla AB’den yeni bir uzman heyetinin incelemelerde bulunmak üzere Kasım ayı ortalarında Türkiye’ye geleceğini bildiren Canoler, bu heyetin 2 hafta süreyle hem laboratuvarlarda hem bakanlığın il müdürlüklerinde hem canlı üretim kümeslerinde incelemelerde bulunacağını kaydetti. AB’nin ilgili kuruluşlarının Banvit, Şeker Piliç, Beypiliç, Erpiliç, Şenpiliç, Keskinoğlu ve Pınar Hindi’ye ön ihracat izin belgesi verdiğini hatırlatan Canoler, bu firmalara CP firmasının da ilave edildiğini bildirdi. Canoler, AB’nin şartlı izniyle birlikte ihracatın başladığını belirtti. |
21.10.2009 |